PvdA Rotterdam


Pesten halveren met Noorse aanpak

Vr 1 Feb 2008 - Redactie
Pesten halveren met Noorse aanpak

PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst wil dat de Rotterdamse basisscholen pesten effectiever gaan bestrijden. In Noorwegen is een succesvolle methode ontwikkeld die, wat Van Heemst betreft, snel op scholen moet worden ingevoerd.

De Noorse aanpak gaat uit van een intensief anti-pestbeleid. De klassen worden in kaart gebracht zodat precies bekend is wie pest en wordt gepest. Pesters denken, wanneer ze in de gaten worden gehouden, wel twee keer voor ze gaan pesten, zegt Van Heemst. Onderzoek van TNO wijst uit dat het aantal pesterijen met de Noorse aanpak al snel halveert. Van Heemst vindt het erg belangrijk om pesten op de basisschool aan te pakken: Als pesten op jonge leeftijd wordt gestopt kunnen we voorkomen dat kinderen op later leeftijd, in het voorgezet onderwijs én op straat, ongewenst gedrag vertonen.

Naast aandacht voor de plaaggeesten wordt ook gelet op meelopers en wordt in lessen stil gestaan bij problemen in de klas. Niet alleen de leerkrachten en leerlingen zijn betrokken bij het anti-pestbeleid, maar ook de ouders. Van Heemst vindt deze brede aanpak zeer geschikt om het aso-gedrag op de Rotterdamse scholen terug te dringen. De PvdA heeft het stadsbestuur gevraagd om deze aanpak te implementeren op onze scholen.

Informatie over de Noorse aanpak kunt u hieronder vinden:
* Intensieve aanpak van pesten werkt

* Als het drie keer misgaat, worden de ouders uitgenodigd
* Noorse aanpak halveert pesterijen op school