FNV KIEM

Cultureel ondernemen moet vooral professioneel
Het cultureel ondernemerschap dat de commissie Cultuurprofijt in haar adviesrapport beschrijft om het maatschappelijk draagvlak voor cultuur te vergroten en de financiering te verbreden onderschrijft FNV KIEM in grote lijnen. Wel vinden wij dat in de uitwerking van het advies rekening moet worden gehouden met de volgende punten:


1. Ondernemerschap betekent in de ogen van FNV KIEM dat de cultuurproducerende instellingen zich moeten professionaliseren. Daarin moet wat FNV KIEM betreft een belangrijke plaats zijn voor beter management, beter personeels- en ontwikkelbeleid en -heel belangrijk- ook voldoende budgetten voor kwalitatief betere arbeidsvoorwaarden. Belangrijk daarbij is ook te onderkennen dat de werkvloeren in de kunst en cultuursector steeds meer een mix zijn gaan vormen van vaste krachten, flexibel personeel en zelfstandigen.


2. De verbinding van de kunst- en cultuursector met de wereld van omroep en media, waar de commissie op in gaat vindt FNV KIEM van het allergrootste belang. Daarbij wil FNV KIEM verder gaan dan alleen de landelijke publieke omroeporganisaties waar de commissie aandacht aan besteedt. Vooral ook het regionale publieke omroepbestel en niet te vergeten de wereld van commerciële omroep en de nieuwe digitale media zijn daarin een belangrijk netwerk voor een ondernemende kunst- en cultuursector. Hier ligt ook een van de grootste uitdagingen, namelijk om in te spelen op de kunst-, cultuur- en mediaconsumptie van tal van (nieuwe) gebruikersgroepen die we in onze pluriforme samenleving kunnen onderscheiden


3. FNV KIEM breekt nadrukkelijk een lans voor het komen tot betere afspraken op het terrein van auteursrechten en naburige rechtentoepassingen. Doorgifte van beeldregistraties van kunstproducties, podiumpresentaties en dergelijke vertegenwoordigen een economische waarde. FNV KIEM vindt het van het grootste belang dat de wereld onder ogen ziet dat werkenden in de kunst-, cultuur en mediasector vaak voor hun primaire inkomen mede afhankelijk zijn van deze geldstroom. Goede voorbeelden hiervan -als gevolg van vakbondsinspanningen zijn te vinden in een zogenaamde mediaregeling voor orkestmusici in de cao voor orkesten. En verder is ook door toedoen van de vakbond veel opgebouwd in regelingen rond auteursrechten voor musici en uitvoerende kunstenaars die door instellingen als Norma, Buma/Stemra etc. worden uitgevoerd.


4. Het stimuleren van innovatieve samenwerking met partners uit het bedrijfsleven en elders uit de samenleving vindt FNV KIEM een uitstekende gedachte. De overheid kan daar trouwens in haar eigen functioneren ook zeer aan bijdragen. Immers ministeries, semi-publieke instellingen en vooral niet te vergeten lokale overheden zijn belangrijke grootmachten als het gaat om opdrachtverlening aan de kunst- en cultuursector en maken gebruik van wat deze te bieden hebben. In dat kader vraagt FNV KIEM speciale aandacht voor de positie van beeldende/scheppende kunstenaars. Die groep valt weliswaar buiten het bestek van de opdracht aan de commissie Cultuurprofijt. Maar ook die groep kan extra steun en aandacht voor hun ondernemerschap goed gebruiken.

---