IBM

Nieuws

IBM vestigt Global Center of Excellence voor waterbeheer in Nederland

Center ondersteunt zojuist aangekondigd Flood Control 2015-programma van de Nederlandse overheid

AMSTERDAM - 1 februari 2008: Naar aanleiding van de toenemende zorg over klimaatverandering en de mogelijke gevolgen daarvan voor laaggelegen kustgebieden, heeft IBM vandaag aangekondigd een IBM Global Center of Excellence voor waterbeheer te gaan vestigen in Amsterdam.

Het Center gaat over de hele wereld klanten in de publieke sector helpen bij het ontwikkelen van geavanceerde voorspellings- en beschermingssystemen voor laaggelegen kustgebieden en rivierdelta's. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de kennis die IBM heeft opgedaan op het gebied van consultancy, technologie en research.

Met het stijgen van de zeespiegel is de kans op overstromingen in kustgebieden veel groter dan elders. Daar komt bij dat de aanzet van de klimaatverandering gepaard gaat met meer extreme weersomstandigheden.

"Meer dan 60% van de wereldbevolking woont in kustgebieden en laaggelegen rivierdelta's. Daardoor worden betere waterbeheersystemen steeds belangrijker," aldus Harry van Dorenmalen, Algemeen Directeur IBM Nederland. "In samenwerking met de Nederlandse overheid en andere lokale instanties zal IBM haar deskundigheid inzetten om deze complexe uitdaging aan te pakken met slimme technologie en een innovatieve aanpak, zoals 3D-internet en serious gaming.

"Op het gebied van kustbescherming heeft geen enkel land ter wereld méér kennis in huis dan Nederland. Door het Center te vestigen in Amsterdam krijgt IBM niet alleen de gelegenheid om het eigen talent en de eigen innovatiekracht aan te wenden, maar ook om te profiteren van de hoogwaardige kennis van lokale experts. Dit sluit volledig aan bij de IBM strategie van een globally integrated enterprise om de skills en kennis van lokale specialisten in te zetten om klanten over de hele wereld beter te bedienen."

Het Center gaat een belangrijke rol spelen in de uitvoering van Flood Control 2015, het innovatieprogramma voor waterbeheer dat de Nederlandse regering vandaag heeft aangekondigd. Dit programma, een samenwerkingsverband van het Nederlandse bedrijfsleven, de onderwijssector en andere overheidsinstanties, stelt zich ten doel de laaggelegen deltagebieden te beschermen tegen overstromingen.

Staatssecretaris Tineke Huizinga, verantwoordelijk voor waterbeleid, zei hierover: " Befaamd om de werkzaamheden op het gebied van innovatie, is IBM een welkome partij in het Flood Control 2015 project. Door een wereldwijd Center of Excellence op het gebied van watermanagement te starten levert IBM een belangrijke bouwsteen voor dit initiatief."

Aanvankelijk zal het IBM Center er zich met name op richten de Nederlandse overheid en rampenbestrijdingsdiensten betere modellen voor het voorspellen van overstromingen te leveren. Daarbij maakt het Center onder meer gebruik van de kennis die IBM heeft opgedaan met slimme sensoren. Met behulp van serious gaming-technologie en 3D-internet worden er realistische modellen en simulaties ontwikkeld. Na verloop van tijd gaat het Center meer producten op het gebied van waterbeheer ontwikkelen; deze worden wereldwijd ter beschikking gesteld aan klanten van IBM.

"De Nederlanders hebben meer dan 400 jaar kennis en ervaring kunnen opdoen in hun gevecht tegen het water. Meer dan 55% van Nederland ligt beneden zeeniveau en zo'n 70% van ons bruto binnenlands product wordt verdiend in de laaggelegen gebieden. We hebben altijd de behoefte, de kennis en de toewijding gehad om dit probleem aan te pakken. Nu moeten we het bedrijfsleven, consultants en onderzoekers mobiliseren om die kennis en expertise over de hele wereld beschikbaar te stellen. Het besluit van IBM om een Center of Excellence in Amsterdam te vestigen, vormt een belangrijke bijdrage aan dit gezamenlijke doel," aldus Arie Kraaijeveld, voorzitter van het Netherlands Water Partnership.

De betrokkenheid van IBM bij waterbeheer maakt deel uit van 'Big Green Innovations'. Een initiatief dat IBM in oktober 2006 aankondigde in het kader van een investering van US$ 100 miljoen in tien nieuwe werkterreinen die naar voren waren gekomen in de wereldwijde InnovationJam van IBM.

Big Green Innovations concentreert zich tot nu toe op waterbeheer, alternatieve energiebronnen en CO2-uitstootbeheer. Het is slechts één van de initiatieven van IBM die gericht zijn op energie- en milieuvraagstukken. Andere initiatieven zijn Energy Efficient Technology and Services, Intelligent Utilities en Intelligent Transport.

Het team van Big Green Innovations is betrokken bij een groot aantal projecten, waaronder een project in opdracht van het Beacon Instituut voor het opzetten van een technisch observatiesysteem waarmee de Hudson Rivier in New York doorlopend in de gaten kan worden gehouden via een geïntegreerd netwerk van sensors en robots. Daarnaast is er, als onderdeel van IBM´s "corporate citizenship" programma, een samenwerking met The Nature Conservancy. Deze samenwerking is gericht op het opstellen van een nieuw computermodel aan de hand waarvan gebruikers het gedrag van de stroomgebieden van rivieren over de hele wereld kunnen simuleren. Dit ondersteunt beleidsmakers bij het nemen van de juiste politieke en bestuurlijke beslissingen om het milieu te beschermen, zodat ook de mensen die afhankelijk zijn van deze bronnen er beter van worden.

Over IBM:
Meer informatie over IBM vindt u op
www.ibm.com/technology/greeninnovations/

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Sandra Glazer
IBM Corporate Communications
06-22395732
sandra.glazer@nl.ibm.com