Gemeente Soest

College gaat op wijkbezoek

Datum: 01/02/2008

Het gemeentebestuur van Soest wil méér contact met bewoners.

Daarom trekken burgemeester en wethouders de wijken in; samen met de gemeentesecretaris en medewerkers van de verschillende gemeentelijke afdelingen.

"Als gemeente willen we tussen de mensen staan", zegt burgemeester A. Noordergraaf. "We willen weten wat er speelt, begrijpen wat er leeft, meer contact en meer communicatie. Vandaar dat we naar buiten trekken. Het gemeentehuis uit en de wijken in."

De wijk waar de gemeente het eerst naar toe gaat is De Eng/Soest-Midden. Alle bewoners uit dit deel van Soest ontvangen in de eerste week van februari een uitnodiging. Een uitnodiging om donderdagavond 27 maart vrij te houden én om de meegeleverde 'rode' en 'groene' kaarten in te vullen en op te sturen.

Plussen en minnen
De rode kaarten zijn bedoeld om de minpunten in de wijk aan te geven. Díe dingen, die - in ogen van degene die de kaart invult - om verbetering vragen. De groene kaarten zijn bedoeld om de sterke kanten van de wijk te benoemen: de mooie plekken, datgene wat goed geregeld is, datgene waar de invuller van de kaart blij mee is of trots op is.

Op deze manier krijgt de gemeente een inventarisatie van de door bewoners ervaren sterke en zwakke kanten van de wijk. Op het gemeentehuis worden alle rode en groene kaarten goed gelezen. Punten, die eigenlijk meldingen zijn die bij het Meldpunt Woonomgeving thuishoren, worden gelijk doorgespeeld, zodat die opgelost kunnen worden. Alle andere punten worden onderzocht. Zonodig neemt de gemeente contact op met degene die dat bepaalde punt heeft aangedragen, zodat diegene het toe kan lichten. En het college heeft tijd ingeruimd om aangedragen punten in de wijk zelf te gaan bekijken.

Input voor de avond
Het programma van het wijkbezoek op donderdagavond 27 maart stelt de gemeente op aan de hand van de informatie op de ontvangen rode en groene kaarten.
Dat programma zal in ieder geval uit twee delen bestaan:
· een plenair gedeelte, waarin iedereen welkom wordt geheten en de gemeente zichzelf én haar werkwijze voorstelt én
· twee subgroepenrondes, zodat bewoners zelf kunnen bepalen over welke thema's ze meer willen horen en verder willen praten.

Wordt vervolgd
Waar de avond voor bewoners van De Eng en Soest-Midden plaats gaat vinden is nog onbekend. De gemeente is nog op zoek naar een geschikte locatie. In de tweede week van maart krijgen alle bewoners van De Eng en Soest-Midden weer post van de gemeente. Dan mét informatie over het programma, de locatie én een aanmeldkaart. De gemeente hoopt op een enorme respons.

Voor 2008 heeft de gemeente vier collegebezoeken gepland. Op donderdag 27 maart voor De Eng en Soest-Midden; op 24 april voor de wijk Klaarwater; op 24 juni voor Overhees; en op 7 oktober voor Soestdijk/'t Hart. Als de werkwijze bevalt zijn de andere delen van Soest daarna aan de beurt.

.