Gemeente Eindhoven

Persbericht 1 februari 2008

Resultaten controle op www.eindhoven.nl

Actie Veilig Uit: Minder, maar zwaardere overtredingen geconstateerd
Toezichthouders van brandweer Eindhoven hebben 175 horecagelegenheden en winkels gecontroleerd op (brand)veiligheid. De controle vond plaats op 31 januari jl..
Van de 175 bezochte panden waren er 91 volledig in orde. Het percentage panden met overtredingen ten opzichte van voorgaande (carnavals)controles is gedaald. Er zijn dit jaar wel meer ernstige overtredingen geconstateerd.

De controle was o.a. gericht op het voorkomen van snelle rook- en branduitbreiding m.b.t. versieringen en de mogelijkheid voor bezoekers en personeel om via vluchtwegen naar buiten te komen tot op de openbare weg.
De controle staat niet op zich maar is onderdeel van het totale handhavingsbeleid van de gemeente Eindhoven. Gemeente, politie en het openbaar ministerie werken samen aan het terechtwijzen van overtreders.
Geblokkeerde vluchtwegen
Aan de hand van een checklist is o.a. gekeken naar de vluchtwegaanduidingen,
de vluchtweg zelf, de nooduitgangen, de aanwezigheid en brandveiligheid van versieringen en de brandblusmiddelen. Bij de 84 panden die niet in orde waren, werden 144 overtredingen geconstateerd op het gebied van (brand)veiligheid. De helft daarvan waren ernstige overtredingen, zoals nooduitgangen die niet met één handeling te openen waren, geblokkeerde vluchtwegen en aanwezigheid van brandbare versieringen.
Resultaten controle openbaar
In de Eindhovense aanpak is afgesproken dat de resultaten van de veiligheidscontrole bekendgemaakt worden aan het publiek. Dit jaar worden er vier lijsten gepubliceerd. Twee rode lijsten, één met daarop de winkels waar overtredingen op het gebied van brandveiligheid zijn geconstateerd en één met daarop de horecapanden waar overtredingen op het gebied van brandveiligheid zijn geconstateerd. En twee groene lijsten, één met daarop de winkels waar geen overtredingen op het gebied van brandveiligheid zijn geconstateerd en één met horecapanden waar geen overtredingen op het gebied van brandveiligheid zijn geconstateerd.
Vrijdag 1 februari, vanaf 16.00 uur, zijn de lijsten met bevindingen te vinden op de website van de gemeente Eindhoven.

Bezoekadres:
Stadskantoor, Stadhuisplein 10
route
Postadres:
Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum
tel. 040-238 60 00
of stuur een e-mail