Bouwfonds


---

Bouwfonds Asset Management lanceert infrastructuur fonds met Pensioenfonds Vervoer als seed investor

31-1-2008

Op 29 januari 2008 hebben de gemeenteraden van Westland en Midden-Delfland hun definitieve goedkeuring gegeven aan de verkoop van het kabelbedrijf CAIW. Deze transactie behelst de verkoop van het netwerk van CAIW aan het Rabo Bouwfonds Dutch Communication Infrastructure Fund en een management buy-out van de commerciële activiteiten door het huidige management.

Het Rabo Bouwfonds Dutch Communication Infrastructure Fund (RBCIF) is een initiatief van Bouwfonds Asset Management. Pensioenfonds Vervoer zal vanaf de start in het RBCIF deelnemen. Het fonds belegt in Nederlandse telecommunicatie infrastructuur. Met dit initiatief speelt Bouwfonds Asset Management in op de toenemende belangstelling onder institutionele beleggers, zoals Pensioenfonds Vervoer, voor infrastructuur als beleggingsalternatief.

Bouwfonds Asset Management is onderdeel van Rabo Bouwfonds, de vastgoedonderneming van Rabobank. Pensioenfonds Vervoer is het bedrijfstakpensioenfonds voor de transport sector.

Het RBCIF onderkent bij bepaalde typen infrastructuur belangrijke vastgoedkarakteristieken zoals stabiele cash flows en onderpandwaarde van de activa. Het fonds ziet daardoor goede mogelijkheden om met name telecommunicatie bedrijven te helpen bij het financieren van hun belangrijkste activa, zoals kabelnetwerken en opstelpunten voor draadloze netwerken. Het fonds beoogt door te groeien naar een totaal belegd vermogen van ⬠750 miljoen bij een aantrekkelijk rendement.

Het kabelnetwerk van CAIW is de eerste belangrijke asset die het fonds verwerft. CAIW is een sterk kabelbedrijf met een unieke regionale positie van kabelnetwerken in de gemeenten Westland, Midden-Delfland, Schiedam, Maassluis, IJsselstein, Aalsmeer, Uithoorn en in de plaatsen Oudenbosch, Benschop, Doorn en Den Haag (Wateringse Veld). Het netwerk omvat in totaal circa 135.000 actieve aansluitingen. Het huidige management van CAIW opereert succesvol in een steeds sterker concurrerende televisie- en telecommunicatiemarkt en blijft de commerciële activiteiten van CAIW leiden. Voor het leveren van televisie-, internet- en telefoniediensten over het netwerk zal het dienstenbedrijf, dat nu in handen is gekomen van het management, huur gaan betalen aan het netwerkbedrijf dat door de transactie volledig eigendom is van het fonds.

Â

Bertus Franssens namens Bouwfonds: âNaast het aanbieden van de meer traditionele beleggingsproducten zien wij in de markt voor institutionele beleggers goede groeikansen op het gebied van zogenaamde niche beleggingsproducten. Dit nieuwe fonds sluit hierop goed aan en met de acquisitie van het netwerk van CAIW maakt het fonds een mooie start. CAIW heeft een sterke regionale positie en kan nog verder groeien. Belangrijk voor de strategie van het fonds is dat met deze eerste transactie wordt aangetoond dat
telecommunicatie-infrastructuur naast het dienstenbedrijf gezet kan worden. Bij toekomstige investeringen is de verwachting dat het fonds in toenemende mate kan profiteren van de vastgoedkarakteristieken die infrastructuur kan hebben.â

Partrick Groenendijk namens Pensioenfonds Vervoer: "In ons beleggingsbeleid voor 2008 is voorzien in het toevoegen van beleggingen die een lage correlatie hebben met bestaande beleggingscategorieën. Dit om de rendements/risicoverhouding van het fonds te verbeteren. Eén van de mogelijkheden daarvoor is het beleggen in infrastructuur. Het initiatief van Bouwfonds biedt ons de mogelijkheid om als seed investor te participeren in een innovatief fonds dat naar ons oordeel uitzicht biedt op goede rendementen in combinatie met een laag risicoprofielâ.

---