Politie Kennemerland

Nieuwsberichten 1 februari

Regio, 01-02-2008

Aangehouden met drugs
HOOFDDORP- 1 februari. Politiemensen hielden rond 02.45 uur op een parkeerterrein aan de Taurusavenue een man aan voor drugsbezit. De 32-jarige Amsterdammer stond met zijn auto naast een andere auto op het terrein en ging er bij het zien van de politiemensen vandoor. Toen zij hem staande hielden, liet de verdachte een wikkel met drugs uit zijn handen vallen. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar een politiebureau. Tijdens het fouilleren kwamen nog negen wikkels en enkele pillen te voorschijn. De Amsterdammer is ingesloten, de drugs zijn in beslag genomen.

Arbeidsongeval
BEVERWIJK- 31 januari. Een 26-jarige inwoner van Oosthuizen raakte rond 14.30 uur gewond aan zijn hoofd, toen hij door een rondvliegend steigeronderdeel werd geraakt. Het slachtoffer was aanspreekbaar en is door ambulancepersoneel overgebracht naar een ziekenhuis. Mogelijk dat de storm de oorzaak is van het los raken van het stuk steiger. De Arbeidsinspectie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Aanhouding na burenruzie
HAARLEM- 31 januari. Politiemensen hielden rond 18.00 uur in een woning aan de Londenstraat een man aan voor mishandeling. Even daarvoor was er onenigheid ontstaan tussen de 19-jarige Haarlemmer en zijn 25-jarige buurvrouw, waarbij de man de vrouw had geslagen. De vrouw raakte licht gewond aan haar mond. Daarnaast werd de ruit van de voordeur van de vrouw vernield. De politieagenten hielden de Haarlemmer aan, hij is ingesloten in een politiebureau.

Oplichters stelen koffers
HAARLEM- 31 januari. Twee onbekend gebleven mannen hebben rond 20.30 uur in een hotel aan de Toekanweg drie koffers weggenomen. De mannen hadden in het hotel enkele Taiwanese toeristen aangesproken en deden zich daarbij voor als hotelmedewerkers. Zij lokten de mensen met een smoes mee naar hun hotelkamer en stuurden ze vervolgens terug naar de receptie om om een andere kamer te vragen. Toen de nietsvermoedende slachtoffers dat deden, namen de mannen drie koffers weg uit de kamer. De gedupeerden deden aangifte.

Rijden onder invloed
REGIO- 31 januari /1 februari. Politiemensen hielden op diverse plaatsen in de regio mensen aan voor het rijden onder invloed van alcohol.
HAARLEM- Rond 19.30 uur bleek op de Zijlstraat een 44-jarige Haarlemse bromfietser bij controle teveel gedronken te hebben. Bij hem werd een alcoholpromillage van 1,24 gemeten.
ZANDVOORT- In de Doctor C.A. Gerkestraat bleek een 22-jarige Duitse automobilist met teveel alcohol op achter het stuur te zitten. Bij hem werd een promillage van 1,06 gemeten. Aangezien de man niet de Nederlandse nationaliteit bezit, moest de man de bekeuring van 390 euro direct betalen. Dit kon hij niet, waarop de auto van de man in beslag werd genomen, tot het moment van betalen. HEEMSKERK- Een 34-jarige inwoner van Velsen bleek rond 23.15 uur eveneens onder invloed te rijden, toen hij op de Beneluxlaan werd gecontroleerd. Bij hem werd een promillage van 1,3 geconstateerd. Daarnaast bleek de auto waarin hij reed niet verzekerd; deze is in beslag genomen.
NIEUW-VENNEP- Op de A4 werd het rijbewijs ingenomen van een 44-jarige automobilist uit Den Haag. Hij was even daarvoor betrokken bij een aanrijding met een andere auto. Niemand raakte gewond. Wel bleek de Hagenaar onder invloed van alcohol te rijden. Bij hem werd een promillage van 1,59 geconstateerd, voldoende om zijn rijbewijs in te vorderen.
BADHOEVEDORP- Rond 00.45 uur werd in de Robert Kochstraat bij een automobilist uit Oostenrijk eveneens rijden onder invloed van alcohol geconstateerd. De man had een alcoholpromillage van 0,96 en betaalde het boetebedrag van 390 euro, aangezien hij niet in Nederland woonde, contant. Met een tijdelijk rijverbod kon hij zijn weg vervolgen. Alle betrokkenen hebben een proces-verbaal en (tijdelijk) rijverbod gekregen.

Verkeersveiligheidproject
HOOFDDORP - Vanaf maandag 4 februari gaat de politie weggebruikers in de Fanny Blankers-Koenlaan (30 km-gebied) intensiever controleren op hun rijgedrag, om de verkeersveiligheid te verhogen. De bewoners van de Fanny Blankers-Koenlaan en omgeving zijn de afgelopen weken geïnformeerd over dit verkeersveiligheidproject. Aanleiding van de intensivering van de politiecontroles in de Fanny Blankers-Koenlaan zijn de klachten van buurtbewoners over hun onveiligheidsgevoelens op het gebied van verkeer in de wijk èn de politiecontroles die gehouden zijn in 2007. Tijdens deze snelheidscontroles bleek dat 84 % van de bestuurders hier te snel rijdt en dat meer dan de helft van deze overtreders flink harder rijdt dan de toegestane 30 km/uur: snelheden van 70-75 km/uur bleken geen uitzondering.

De politie zal in de week van 4 tot 10 februari overtreders aan de kant zetten en waarschuwingen uitdelen. Vanaf 11 februari is het over met waarschuwen en wordt direct bekeurd. In de eerste weken van het project controleert de politie dagelijks. Aandachtspunt ligt op de tijdstippen waarop veel kinderen van en naar school gaan. Tijdens de waarschuwingsperiode deelt de politie aan alle overtreders (en belangstellenden) informatiefolders uit over het doel van het verkeersveiligheidproject.

Bijzondere laatste aflevering Cruise Control
De eerste reeks van het regionale verkeersprogramma CRUISE CONTROL wordt maandag 4 februari afgesloten met een bijzondere aflevering over de levensgevaarlijke dode hoek van rechtsafslaande vrachtwagens. In de aflevering wordt het technisch onderzoek belicht dat de ongevalanalisten van de politie doen na een dergelijk dramatisch ongeval. Ook wordt door een nabestaande vertelt welke immense impact een dergelijk ongeval heeft in een gezin.

Ondanks de in 2003 verplicht gestelde dodehoekspiegel op vrachtwagens raken er in Nederland jaarlijks bij soortgelijke ongevallen veel fietsers en voetgangers ernstig of dodelijk gewond. In totaal kwamen de afgelopen vijf jaren 57 fietsers om het leven doordat zij letterlijk over het hoofd werden gezien.
De makers van het programma Cruise Control wilden meer aandacht voor de levensgevaarlijke 'blinde' of 'dode' hoek van vrachtwagens en (bestel)bussen en startten daarom vorig jaar een speciale dodehoek-stickeractie. Deze opvallende reflecterende stickers kunnen transportondernemingen in Noord-Holland gratis bestellen via de website van het tv-programma, www.cruisecontrol-tv.nl. In totaal rijden nu al ruim 1.200 vrachtwagens in Noord-Holland met deze sticker rond.

De speciale dodehoek-sticker, die op de plaats van de dode hoek op de vrachtwagen wordt geplakt, waarschuwt de fietser of voetganger dat hij of zij zich in de dode hoek bevindt. De dode hoek is het weggedeelte vier meter rechts naast de auto en drie meter voor de auto, waar de bestuurder vanaf de zitplaats geen zicht op heeft. De eerste reeks van Cruise Control heeft zeer goede kijkcijfers gescoord. De producer en de korpsen uit Noord-Holland hebben opnieuw subsidie aangevraagd om het verkeersprogramma te kunnen vervolgen. Je kunt alle afleveringen van Cruise Control via de website nog eens terugzien; www.cruisecontrol-tv.nl

Het doel van het programma is om de Noord-Hollandse weggebruiker meer kennis en inzicht te geven in de vele facetten van het onderwerp Verkeer. De door de kijker opgedane kennis moet leiden tot een bewuster en veiliger eigen verkeersgedrag.