Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 1 februari 2008

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een wijzigingsbesluit goed over de vaststelling van de voorwaarden waaraan personen moeten voldoen om als ambtenaar van ruimtelijke ordening te kunnen worden aangesteld. Een overgangsregeling uit het originele besluit maakte het mogelijk om een gemeentelijke stedenbouwkundige ambtenaar aan te duiden die daarna het diploma van ruimtelijke ordening behaalt. De overgangsregeling liep af in 2005, maar wordt nu verlengd tot 2012 omdat er op de arbeidsmarkt nog steeds een tekort is aan afgestudeerden van de opleiding ruimtelijke ordening.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan een wijzigingsbesluit over de toekenning van subsidies aan gemeenten voor de opmaak van vergunningen- en plannenregisters. De opmaak van de vergunningenregisters door de gemeenten gaat veel trager dan verwacht. Het nieuwe besluit bepaalt daarom dat gemeenten die snel een eerste register indienen (voor 1 januari 2009), worden beloond met een extra subsidiëringsmoment in 2012 voor de in tussentijd ingebrachte dossiers. Ook moeten gemeenten ten laatste op 1 januari 2010 een eerste vergunningenregister indienen, willen ze in aanmerking komen voor een subsidie.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist de vervaltermijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Liefkenshoekspoortunnel' in Antwerpen en Beveren, voorlopig vastgesteld op 8 juni 2007, te verlengen met 60 dagen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed met de lijst van beroepen waarvoor je een titel van beroepsbekwaamheid kunt krijgen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de invoering van de tewerkstellingspremie. Het uitgangspunt bij het invoeren van de premie was het drukken van de loonkost voor de onderneming die een vijftigplusser wil aanwerven, gekoppeld aan effectieve aanwervings- en tewerkstellingsvoorwaarden. Het doel is dan ook om de werkzaamheidsgraad van ouderen te verhogen. De huidige wijziging beoogt een toenemend bereik van de maatregel door een aantal administratieve aanvraagdrempels weg te werken.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering keurt de vervanging van een aantal leden van de raad van bestuur en van de praktijkcommisie goed bij het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - SYNTRA Vlaanderen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Naar aanleiding van zijn pensioenaanvraag, verleent de Vlaamse Regering, met ingang van 1 mei 2008, eervol ontslag aan Gabriël Hostens, projectleider van N-niveau bij het departement Onderwijs en Vorming - Internationale Projecten Onderwijs en Vorming.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering defintief het besluit met de regels voor het toelatingsexamen voor de opleidingen van arts en tandarts. Naast enkele technische wijzigingen naar aanleiding van de invoering van Beter Bestuurlijk Beleid en de invoering van het Stuctuurdecreet, wijzigt het besluit ook het bedrag van het honorarium dat de voorzitter en de leden van de examencommissie ontvangen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke In het kader van de uitvoering van het Europees Programma 'Een Leven Lang Leren' beslist de Vlaamse Regering principieel tot oprichting van de overlegorganen ter zake: het Vlaamse Comeniuscomité, het Vlaamse Erasmuscomité, het Vlaamse Grundtvigcomité en het Vlaamse Leonardo da Vincicomité. Deze comités kunnen werkgroepen oprichten en de bevoegdheid, de duur en de samenstelling van die werkgroepen bepalen. In de adviescomités zetelen vertegenwoordigers van de Vlaamse overheid en van het onderwijs- en vormingsveld. Dit oprichtingsbesluit gaat nog voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering stemt in met een ministerieel besluit dat aan rij-examencentra de mogelijkheid biedt om het theoretisch rijexamen ook op andere plaatsen te organiseren dan op de vaste adressen, namelijk in de secundaire scholen waar een theoretische rijopleiding wordt georganiseerd.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke In het kader van het Fonds Sociale Economie kent de Vlaamse Regering 158.000 euro subsidie toe aan Voka - Kamer van Koophandel Limburg in Hasselt voor de uitvoering van het project 'M/V-united in bestuursorganen'.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap, de provincie Vlaams-Brabant en vzw de Rand goed. vzw de Rand heeft als doel het Nederlandstalige karakter van de Vlaamse rand rond Brussel te ondersteunen en te bevorderen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering keurt een reeks aanvullend geselecteerde tijdelijke projecten rond studie- en beroepskeuze en rond werkplekleren goed.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de werkingsbudgetten in het basisonderwijs en de werkingsmiddelen in het secundair onderwijs. De financiering wordt niet meer afhankelijk van het net, maar van de kenmerken van de leerlingen en van de school. In de reguliere financiering worden scholen met kansarme leerlingen extra ondersteund. Dit voorontwerp van decreet wordt voor advies voorgelegd aan de VlOR en de SERV.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Bert Anciaux
Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit van 27 oktober 1993 tot veralgemening van het stelsel van gesubsidieerde contractuelen. Het besluit bepaalt wie in aanmerking kan komen voor een gesco-tewerkstellingscontract en onder welke voorwaarden dergelijk tewerkstellingsstatuut met een premie kan worden toegestaan. Voor de doelgroep elitesporters/beloftevolle jongeren en sportassistenten worden de voorwaarden geoptimaliseerd om binnen het topsportbeleid ook dergelijke gesco-statuten te kunnen toestaan.

Op voorstel van minister Bert Anciaux Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over een inhaalbeweging in sportinfrastructuur via alternatieve financiering. Bedoeling is om op korte termijn (2007-2011) 35% van de nood aan sportinfrastructuur weg te werken. Meer specifiek zal een eerste inhaalbeweging zich concentreren op kunstgrasvelden, eenvoudige sporthallen, eenvoudige zwembaden en multifunctionele sportcentra. Het nieuwe decreet zal ook een kader bieden om op middellange termijn het globale tekort (dus ook voor andere types infrastructuur) weg te werken. Er wordt een speciale cel Sportfacilitator opgericht die belast wordt met het voorbereiden, coördineren, beheren, faciliteren en realiseren van sportinfrastructuur. Dit ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Bert Anciaux An Vrancken wordt, met ingang van 1 maart 2008, aangesteld als administrateur-generaal van het Agentschap Sociaal Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering hecht, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met het zetelakkoord tussen België en de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering beslist tot ondertekening van een samenwerkingsakkoord met de Catalaanse Regering. Het akkoord heeft betrekking op alle respectieve bevoegdheidsdomeinen van Vlaanderen en Catalonië met het oog op een duurzame samenwerking, versterking van de vriendschapsbanden, de verdere ontwikkeling van onze maatschappij en de bevordering van welvaart en welzijn van onze bevolkingen.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois In het kader van Beter Bestuurlijk Beleid past de Vlaamse Regering principieel ook de syndicale overlegstructuren aan aan de nieuwe administratieve structuur. De twee besluiten ter zake worden op de agenda geplaatst van een vergadering van het Hoog Overlegcomité Vlaamse Gemeenschap en Vlaams Gewest.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering duidt haar vertegenwoordigers aan in het beheerscomité van het selectiecentrum van de federale overheid (SELOR).

Op voorstel van minister Geert Bourgeois Na advies van de SERV en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over toeristische logies. Het heeft als doel de kwaliteit van de Vlaamse logiessector te garanderen waarbij kwaliteit en duidelijkheid wordt geboden aan zowel de binnenlandse als buitenlandse toerist. Dit koepeldecreet houdt rekening met de eigenheid van elke logiesvorm, ook de 'tussenvormen' (gastenkamers, vakantiewoningen, plattelandstoerisme, hoevecamping, boothotels...) die buiten het huidige hotel- en kampeerdecreet vallen. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering draagt twee nieuwe bestuurders voor in de raad van bestuur van het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap.

Op voorstel van minister Marino Keulen De Vlaamse Regering keurt het Basisreglement goed dat de kredietverlening van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen aan de sociale huisvestingsmaatschappijen regelt.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering duidt de bedrijfsrevisoren aan bij het agentschap Fonds Jongerenwelzijn, het agentschap Kind en Gezin, het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap en het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan een addendum bij de overeenkomst met de vzw Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen. Het gaat om een wijziging van de subsidieperiodes zodat de administratie meer tijd heeft om een procedure uit te werken voor de erkennings- en subsidiëringsaanvragen, gebaseerd op het nieuwe armoededecreet.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering wijzigt principieel het decreet over de armoedebestrijding. De voorgestelde wijzigingen beogen het overleg te regelen dat in functie staat van (het tot stand komen en de uitvoering van) een Vlaams Actieplan armoedebestrijding. Zo worden in het voorstel de verenigingen waar armen het woord nemen rechststreeks erkend en gesubsidieerd door de Vlaamse overheid en niet langer via het Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen. Daarbij aansluitend worden de opdrachten van het Vlaams Netwerk licht gewijzigd. Het voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de SERV en daarna aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Steven Vanackere en minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering keurt het protocol 2008-2010 goed met de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) over de uitvoering van de toezichtsprogramma's op de kwaliteit van het strandwater en van het water van zwem- en recreatievijvers, en van analyses van de zwembadwaters en van de private putwaters. Het bevat onder meer de betalingsmodaliteiten van de dotatie die de VMM krijgt voor de uitvoering van de toezichtsprogramma's.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering keurt een tijdelijke steunmaatregel goed om het containerbinnenvaartverkeer tussen het Deurganckdok en de Linkeroever van de haven van Antwerpen te stimuleren. De maatregel wordt nu eerst aangemeld bij de Europese Commissie.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de geografische indeling van watersystemen en de organisatie van het integraal waterbeleid. De wijziging betreft de samenstelling van de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid. Er wordt een vertegenwoordiger van het departement Leefmilieu, Natuur en Energie toegevoegd.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De waterloop gelegen in het gebied d'Hoye op het grondgebied van de stad Dendermonde wordt geklasseerd als onbevaarbare waterloop van derde categorie.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De oud-geklasseerde waterloop nr. 10, gesitueerd op het grondgebied van de stad Lier, wordt geklasseerd als onbevaarbare waterloop van derde categorie en krijgt de naam 'Hazendonkloop'.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De oud-geklasseerde waterloop nr. 6, gesitueerd op het grondgebied van de stad Putte, wordt geklasseerd als onbevaarbare waterloop van derde categorie en krijgt de naam 'Valkelarebeek'.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit met de regels voor de toekenning en de verrekening van de gratis elektriciteit voor huishoudelijke afnemers. De eenheidsprijs per kWh wordt nu als volgt gedefinieerd: "de sociale maximumprijs van de verbruikte kWh, die geldig is op 1 januari van het jaar in kwestie en die de federale minister die bevoegd is voor Economie heeft vastgesteld voor de levering van elektriciteit bij enkelvoudige meting." Hierdoor is er opnieuw een eenduidige vaststelling van de referentieprijs. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de VREG, de SERV en de MiNa-raad.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan de milieubeleidsovereenkomst (MBO) over de selectieve inzameling van oude en vervallen geneesmiddelen. Over dit MBO wordt nog advies ingewonnen bij de SERV en de MiNa-raad.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan de milieubeleidsovereenkomst (MBO) over de aanvaardingsplicht voor afgewerkte olie. Over dit MBO wordt nog advies ingewonnen bij de SERV en de MiNa-raad.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering keurt een addendum goed bij het convenant met het Instituut voor de Aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie in Vlaanderen (IWT) en het Flanders' Mechatronics Technology Centre (FMTC). Het addendum bevat onder meer een herdefiniëring van de missie van het FMTC, een nevenopdracht voor het FMTC en de verlenging van de looptijd van het convenant tot eind 2010.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief de organisatie van het raadgevend comité bij het Vlaams Agentschap Ondernemen goed.