BouwNed

Bouwstoffen zijn geen afval

01-02-2008

Bouwstoffen en schone grond zijn geen afval. Dat betoogde voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland bij de presentatie van het nieuwe Besluit Bodemkwaliteit. In het besluit worden regels gesteld aan de toepassing van bouwstoffen, grond en baggerspecie in de bodem.

In het algemeen is Bouwend Nederland positief over het Besluit Bodemkwaliteit. Weliswaar moet goed worden gemonitord wat de effecten in de dagelijkse praktijk zijn, maar in het algemeen zal een verbetering optreden ten opzichte van de huidige situatie, zo is de verwachting.
Een minpunt is wel dat veel reguliere bouwstoffen, die dagelijks in de bouw en infra worden toegepast, nu als afval worden behandeld. Dat zal in de praktijk leiden tot onnodig zware administratieve lasten, zo vreest Bouwend Nederland. Bovendien is er ook geen enkele milieuhygiënisch argument voor aan te dragen om het zo te doen. Volgens Brinkman moet minister Cramer met deze kritiek terug naar de Europese Commissie, om een wijziging van de Europese regels te bewerkstelligen, ook al wordt beweerd dat dat juridisch lastig is. "Waar een wil is. Daar kan men een wet maken of veranderen." In een overleg met de Tweede Kamer over het Besluit Bodemkwaliteit toonde de bewindsvrouw zich gevoelig voor de argumenten van het bouwend bedrijfsleven. Zij zegde de Kamer dan ook toe grondig te zullen onderzoeken of het predikaat afval kan komen te vervallen.