Senternovem



01-02-2008 | Green Tec Oils wint MKB Energie Idee 2008

Utrecht, 31 januari 2008 - Green Tec Oils uit Doorn is de winnaar van het MKB Energie Idee 2008. Vandaag presenteerden tien genomineerde MKB-ondernemers hun innovatieve ideeën om energie te besparen. De verkiezing is een initiatief van SenterNovem, die ook de hoofdprijs van 10.000 euro beschikbaar stelt namens het ministerie van Economische zaken. De jury bestond onder meer uit de Rabobank, Syntens en Octrooi centrum Nederland en het Energiecentrum MKB.

Joop Boesjes presenteerde zijn idee voor bio-motorolie als eerste van de genomineerden aan de jury. "Het idee blinkt uit door zijn grote potentiële besparing en zijn brede toepasbaarheid", zegt juryvoorzitter Jan van de Velde. De ideeën werden beoordeeld op 'directe energiewinst', 'energiebesparing in de productieketen', 'samenwerking', 'innovatie' en 'realiseerbaarheid binnen vijf jaar'. Green Tec Oils mag het prijzengeld besteden aan inhuur van advies naar keuze.

De tien genomineerde ondernemers presenteerden zeer uiteenlopende ideeën. Bijvoorbeeld een nieuwe methode om bloembollen te drogen, innovatieve concepten voor dakisolatie en apparatuur voor consumenten zodat ze direct feedback krijgen op hun energieverbruik. "De genomineerden laten zien dat er in het MKB een grote innovatieve kracht zit", vindt Jelle Nijdam van SenterNovem. "Met deze jaarlijkse verkiezing willen we de innovatieve ideeën stimuleren om energie te besparen en Nederland schoner en zuiniger te maken".

"Smeermiddelen op basis van olie zullen vanaf 2009 aangemerkt worden als 'gevaarlijke' stoffen", weet Boesjes. "Onze smeermiddelen kunnen gemaakt worden van verschillende natuurlijke vetten en oliën. Je hebt dus helemaal geen olie nodig en daarmee is de eerste milieuwinst binnen". Daarnaast zorgt de biomotorolie voor een lager brandstof verbruik. "Wat je ziet is dat onze biomotorolie veel minder slijtage veroorzaken en bovendien flink energie bespaart." In Apeldoorn rijdt al een bus op de innovatieve olie, ook in rally auto's en scheepsmotoren vindt de olie zijn toepassing.

Meer informatie
Voor meer informatie over het MKB Energie Idee 2008 kunt u contact opnemen met Pyter Hiemstra, telefoon: (030) 214 78 30.