Gemeente Eindhoven

Persbericht 1 februari 2008, no. 025

Start kenniscampagne over particulier opdrachtgeverschap

Minister Ella Vogelaar bezoekt Bloemenbuurt-Zuid Minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) gaf onlangs in Eindhoven het startschot voor de landelijke kenniscampagne over Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Daarvoor kwam zij naar de Stratumse Bloemenbuurt-Zuid, een van de tien wijkvernieuwingsgebieden in Eindhoven. Kopers en huurders krijgen hier van woningcorporatie Domein en de gemeente Eindhoven de kans om hun eigen woning en woonomgeving te ontwerpen.

âIk zou graag een half open keuken willen en een tuinkamer. En hier een erker aan de achterkantâ, laat Riet Smulders de maquette van haar woning aan de minister zien. âDus aan de voorkant komt de keuken?â, vraagt de bewindsvrouw. Zij opende tijdens haar bezoek de maquettewerkplaats, waar bewoners hun gewenste woning op schaalmodel kunnen âbouwenâ. De komende jaren gaat Domein in fases haar 306 huurwoningen in de Bloemenbuurt-Zuid slopen, de eerste fase start naar verwachting dit voorjaar.
Minister Ella Vogelaar bezoekt maquettewerkplaats, waar bewoners hun gewenste woning op schaalmodel kunnen âbouwenâ. Minister Ella Vogelaar bezoekt maquettewerkplaats, waar bewoners hun gewenste woning op schaalmodel kunnen âbouwenâ.
Bouwen met burgers
De wijkvernieuwing gebeurt in de Bloemenbuurt op een bijzondere manier. De toekomstige bewoners bepalen als opdrachtgevers zelf hoe de nieuwe wijk eruit komt te zien. Dat geldt niet alleen voor de woningen, maar ook voor de openbare ruimte. Dit kan hen een aardige kostenbesparing opleveren en brengt meer sociale binding in de straat en de buurt. Het unieke aan het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap(CPO) in de Bloemenbuurt is dat ook huurders de kans krijgen hun eigen woningen te ontwerpen. Zij worden daarbij ondersteund door adviseurs. In Eindhoven worden de komende jaren een kleine 700 woningen op deze manier gebouwd. Kenniscampagne
De kenniscampagne richt zich op bestuurders, gemeentemedewerkers en politici, zodat zij meer routine krijgen in het adviseren over particuliere woningbouw. Uit handen van gedeputeerde Paul Rüpp ontving de minister 'Bouwen met burgersâ, het Handboek CPO voor gemeenten. Een initiatief van de Provincie Noord-Brabant en SEV (stichting Experimenten Volkshuisvesting). Vogelaar liet ook weten acht miljoen euro extra uit te trekken voor het stimuleren van het gezamenlijk bouwen van woningen.

Bezoekadres:
Stadskantoor, Stadhuisplein 10
route
Postadres:
Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum
tel. 040-238 60 00
of stuur een e-mail