Radboud Universiteit Nijmegen


NICI bij internationale top

Het Nijmegen Instituut voor Cognitie en Informatie (NICI) van de Radboud Universiteit heeft voor al zijn onderzoeksgroepen een uitstekende beoordeling gekregen. Een internationale evaluatiecommissie onder leiding van prof. Kay Bock (Illinois,VS) vergeleek de kwaliteit van alle vijf onderzoeksgroepen met die van internationale collega's en beoordeelde alle vijf groepen ofwel als `excellent' ofwel als `zeer goed'.

Een bijzondere prestatie was er voor de onderzoeksgroep Actie, Intentie en Motorcontrole, die op alle vier beoordelingscriteria (kwaliteit, productiviteit, relevantie en vitaliteit) de hoogst mogelijke score (5) behaalde. Deze groep behoort daarmee samen met één andere Maastrichtse groep tot de absolute top van de Nederlandse psychologie, die wereldwijd al zeer hoog staat aangeschreven.

Actie, Intentie en Motorcontrole
De onderzoeksgroep Actie, Intentie en Motorcontrole onderzoekt de mechanismen achter doelgerichte bewegingen vanaf de intentie die eraan vooraf gaat tot het motorisch besturingssysteem dat de uitvoering mogelijk maakt. De groep doet bijvoorbeeld onderzoek naar reik- en grijpbewegingen, het afstemmen van doelgerichte bewegingen tussen meerdere personen en de gevolgen van neurale beschadigingen in motorische gebieden op andere cognitieve taken zoals plannen en waarnemen. Het onderzoek vindt plaats binnen de geavanceerde bewegingslaboratoria van het NICI, de neuroimaging faciliteiten van het FC Donders Centrum en het Baby Research Centre van de Radboud Universiteit.

Nijmeegs Instituut voor Cognitie en Informatie
Het Nijmeegs Instituut voor Cognitie en Informatie onderzoekt de psychologische en neurobiologische principes achter menselijke informatieverwerking. De nadruk ligt op psycholinguïstiek, perceptie en motoriek. Men zoekt naar onderliggende mechanismen van onder andere taal, waarneming, geheugen en motoriek. Jaarlijks publiceert het NICI zo'n tweehonderd wetenschappelijke artikelen en er promoveren ieder jaar ongeveer vijftien jonge onderzoekers. De wetenschappelijke leiding ligt in handen van prof. Harold Bekkering.