Gemeente Den Haag

Nieuwe subsidiecriteria culturele projecten

De gemeente Den Haag heeft op verzoek van Haagse culturele instellingen de subsidiecriteria en de indieningstermijn voor culturele projecten aangepast. Voor het stimuleren van incidentele culturele initiatieven in de stad Den Haag is jaarlijks een bedrag van ruim 800.000,- beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen twee maal per jaar een subsidieverzoek indienen. Vanaf 2008 moeten verzoeken vóór 15 september en vóór 15 februari ingediend zijn.

Voor zowel de indieners, als voor de beoordelaars vormde het aantal criteria een bron van verwarring. Daarom is ervoor gekozen de subsidiecriteria terug te brengen naar een beperkt aantal. Voortaan wordt er gelet op de volgende punten:

* Artistieke kwaliteit, waarbij bijvoorbeeld gekeken wordt naar vakmanschap en oorspronkelijkheid;

* Pluriformiteit, de mate waarin een project een bijdrage levert aan de veelzijdigheid van het kunstaanbod in Den Haag;
* Culturele diversiteit, de mate waarin het project zich door vorm, onderwerp, inhoud en bezetting leent voor de werving van een specifiek of juist cultureel divers samengesteld publiek;
* Wijkgerichte oriëntatie, dit kan tot uiting komen in de presentatieplek van een productie of manifestatie of door middel van een gebiedsgerichte publiekswerving;

* Innovatie, waarbij moet worden gedacht aan nieuwe vormen van kunst (cross over) dan wel samenwerkingsverbanden waarin verschillende kunstdisciplines elkaar ontmoeten.

Daarnaast geldt een aantal standaardregels. Zo moet de activiteit openbaar toegankelijk zijn en plaatsvinden in Den Haag. Er moet een redelijke verhouding bestaan tussen het gevraagde bedrag en de activiteit en bovendien moet de activiteit ook zonder subsidie van de gemeente door kunnen gaan. Daarnaast moet er een goed marketing/publiciteitsplan worden geleverd en de aanvraag moet via het aanvraagformulier ingediend worden.

Meer informatie en het aanvraagformulier zijn te vinden op www.denhaag.nl/cultuur.