Openbaar Ministerie

OM wel ontvankelijk ondanks illegale opnamen Amerikanen

Rotterdam, 1 februari 2008

Het Gerechtshof Amsterdam heeft deze week het Openbaar Ministerie (OM) ontvankelijk verklaard in een strafzaak, waarbij de Amerikaanse DEA zonder toestemming van het OM opnamen maakte van gesprekken tussen de pseudokoper en onder meer de verdachte. Eerder had de rechtbank Amsterdam het OM niet-ontvankelijk verklaard. Hoewel de rechtbank vond dat het OM hierin niets te verwijten viel meende zij desondanks dat er toch een niet-ontvankelijkheid moest volgen. Door het opnemen van vertrouwelijke communicatie is het recht op eerlijk proces geschonden en is daardoor het wettelijk systeem in de kern geraakt.

Het Hof vindt dat de officier van justitie wel ontvankelijk is, omdat âhet OM niet doelbewust of met grove veronachtzaming van de belangen van de verdachte aan diens recht op een eerlijke behandeling heeft tekortgedaanâ. Voorts geeft het Hof aan dat âde feiten en omstandigheden niet als zodanig kunnen worden gekwalificeerd dat zij in strijd zijn met de grondslagen van het Nederlandse strafproces dat daardoor het wettelijk systeem in de kern wordt geraakt zoals rechtbank had geoordeeld.

Zij heeft de eerdere beslissing van de rechtbank Amsterdam tenietgedaan en de zaak terugverwezen naar de rechtbank Amsterdam, die zich met opnieuw over deze zaak gaat buigen.

In de strafzaak van het Landelijk Parket was een Amerikaanse pseudokoper betrokken die in Nederland was ingezet op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten in een onderzoek naar XTC-handel. Hoewel heel duidelijk was afgesproken en vastgelegd wat wel en niet mocht, heeft de pseudkoper zonder medeweten van het OM en tegen de nadrukkelijke instructie van de officier van justitie en de politie in toch vertrouwelijke communicatie opgenomen. Zodra de officier van justitie dit ontdekte, heeft hij dit gemeld aan de rechtbank een de verdediging. De illegale opnamen zijn niet gebruikt voor het bewijs. De rechtbank vond dat de officier van justitie niets te verwijten viel omdat zij volledige transparantie geboden had toen was ontdekt wat er was gebeurd. Ook de belangen van de verdachte zijn in concreto niet geschaad. Desondanks vond de rechtbank dat het OM het recht op vervolging had verspeeld omdat door de Amerikaanse autoriteiten âde beginselen van een behoorlijke procesorde met voeten zijn getreden. De grenzen van wat toelaatbaar is bij opsporing in het kader van rechtshulp zijn hierbij overschredenâ.

Het Hof vindt van belang dat de officier van justitie voortdurend controle heeft gehad over het onderzoek. Vanaf het moment dat de officier van justitie op de hoogte was van de opnamen heeft hij de rechtbank en advocaat op de hoogte gesteld en is de officier van justitie in de daarop volgende procesgang voortdurend transparant opgetreden. De officier van justitie heeft op geen enkele wijze de controle van de rechtbank belemmerd aangezien hij heeft aangeboden de betreffende illegale opnamen te laten beluisteren door rechtbank en verdediging. Dat desondanks de Amerikanen in strijd met het recht hebben gehandeld kan het Openbaar Ministerie dus niet worden verweten.

In de strafzaak stond een Antilliaanse verdachte terecht, die betrokken was bij de smokkel van 10 duizend XTC-pillen en het voorbereiden van de export van een half miljoen XTC-pillen naar de Verenigde Staten.

Hij werd samen met twee Zwitserse verdachten in juni 2006 aangehouden door de Nationale Recherche. Het drietal onderhandelde met een agent van de Drugs Enforcement Administration (DEA) over de verkoop en levering van 500.00 XCT-tabletten. De pseudokoop is afgebroken toen duidelijk was dat niet tot een levering kon worden gekomen zonder dat de veiligheid van de pseudokoper kon worden gegarandeerd. De twee Zwitsers zijn inmiddels uitgeleverd aan Amerika.

De undercover operatie van de Amerikanen leidde destijds ook tot kamervragen over de schending van de Nederlandse soevereiniteit door buitenlandse opsporingsdiensten.

Op dit moment is nog niet bekend wanneer de strafzaak bij de rechtbank Amsterdam opnieuw wordt behandeld.