Provincie Zeeland

Persberichten


01-02-2008: Resultaten conferentie voor klimaatbestendige toekomst van zeeland

De conclusie van de conferentie 'LEEF met Water' is dat de Zeeuwse bevolking meer betrokken moet worden bij de ontwikkeling van innovatieve projecten die Zeeland klimaatbestendig maken. Daarbij staat veiligheid voorop. Aan het eind van de conferentie werden daarvoor aanbevelingen geformuleerd.

Op conferentie 'LEEF met Water' werden kennis en ervaring uitgewisseld tussen mensen en organisaties die zich bezig houden met een klimaatbestendige toekomst voor Zeeland. Centraal thema van de conferentie was de vraag hoe de Zeeuwse bevolking daarbij te betrekken is en hoe een start te maken is met een bewustwordingsproces. De conferentie werd gisteren georganiseerd door KennisNetwerk DeltaWater (KNDW) met bijzondere medewerking van de Provincie Zeeland, de Hogeschool Zeeland, Rijkswaterstaat Zeeland, Scoop en de Zeeuwse Commodores.

Als het om water gaat kent iedereen Zeeland. Wereldwijd is Zeeland bekend om de Deltawerken, om de manier waarop onze provincie zich beschermd heeft tegen de zee. Maar de Deltawerken zijn bijna 50 jaar oud en sinds die tijd zijn er ontwikkelingen in het klimaat en is het besef ontstaan dat Zeeland de zaken anders moet aanpakken.

De aanbevelingen, hoe de bevolking te betrekken bij het klimaatbestendig maken van Zeeland, werden als volgt geformuleerd:
* Samenwerken met de bevolking en organisaties aan concrete projecten die een oplossing bieden voor een gezamenlijk erkend probleem. Zien is geloven.

* Een dialoog op gang brengen die kennis en bevolking met elkaar verbindt

* Van een enkelvoudig probleem een meervoudige kans maken. Dit kan door open en eerlijk de bevolking tegemoet te treden.
* Een open planproces met een helder opdrachtgeverschap en gebruik van resultaten. Weten, wie, wat, waar en wanneer doet en dat op elkaar afstemmen.

* Laten zien dat dijken en dynamiek goed samengaan. Door mensen te laten deelnemen in gebiedsontwikkeling.

* Voor al de te ontwikkelen projecten geldt, dat veiligheid bovenaan staat.

De resultaten van de conferentie sluiten aan bij het collegeprogramma van de Provincie Zeeland 'Nieuwe Verbindingen'. Daarin wordt de uitdaging geformuleerd om Zeeland op termijn klimaatbestendig te maken. De Provincie wil een discussie hierover op gang brengen.


1 februari 2008, Jeannine Christiaansen, (0118) 631396,