Gemeente Epe


Mestfabriek???
Informatie over het LandbouwOntwikkelingsGebied (LOG)

In de Stentor van 12 januari jl. heeft u kunnen lezen over de zogenaamde 'mestfabriek' die ergens bij de A50 afslag Vaassen zou moeten komen vanwege de komst van het Landbouwontwikkelingsgebied (LOG). Dit artikel is naar aanleiding van een brief die gestuurd is door bewoners van de Gatherweg aan de gemeenteraad van Epe. In deze brief gaven de bewoners ook aan ongerust te zijn over het aantal te plaatsen bedrijven en het aantal LOG's in de provincie Gelderland. Inmiddels heeft de gemeente deze brief beantwoord.

U heeft in de Gemeentewijzer van 11 december 2007 kunnen lezen over de drie schetsen voor de eventuele inrichting van het landbouwontwikkelingsgebied. Op basis van landschap, natuur, culturele identiteit, ontsluiting en gebiedswensen zijn deze drie scenario's bepaald. Op de schetsen stond de 'ruimte voor gemeenschappelijke mestverwerking en -afzet' met een ster aangegeven. Graag leggen we u uit hoe het zit met deze zogenoemde 'mestverwerkingsfabriek' en hoe het zit met het aantal LOG's en de te plaatsen bedrijven. Daarnaast lichten we graag het 4e scenario toe van de gebiedsgroep Beemte-Vaassen.

Gemeenschappelijke mestverwerking
De 'mestverwerkingsfabriek' is een gezamenlijke mestverwerking en -afzet alleen bedoeld voor intensieve veehouderijbedrijven in het LOG. Op een locatie wordt de mest verzameld, eventueel verwerkt en vervolgens afgevoerd. Het is de vraag of deze locatie er echt komt. Voor zo'n locatie is een gegarandeerde aanvoer van aanzienlijke hoeveelheid mest nodig. Vandaar dat een 'mestverwerkingsfabriek' alleen in beeld komt als er wordt gekozen voor bundeling van de bedrijven op 1 of 2 plekken in het LOG. Daarnaast moet de verwerking van de mest op een centraal punt economisch haalbaar zijn. Pas als gezamenlijk wordt besloten hoe het gebied ingericht gaat worden, wordt er gekeken of er een gemeenschappelijke mestverwerking of -afzet moet komen en zo ja waar. Belangrijke afweging daarbij is ook in hoeverre een dergelijke voorziening bijvoorbeeld de verkeersdruk binnen het LOG ontlast.

Herinrichtingsplannen
15 LOG's
De landbouwontwikkelingsgebieden (LOG's) in Gelderland zijn aangewezen in de Reconstructieplannen voor de Gelderse Vallei, de Veluwe en de Achterhoek. In deze plannen is aan de hand van een aantal criteria de geschikte ligging van de LOG's bepaald. Hier hebben de gemeenten Epe en Apeldoorn geen invloed op kunnen uitoefenen. In Gelderland zijn in de Reconstructieplannen vijftien Landbouwontwikkelingsgebieden aangewezen. De LOG's zijn aangewezen ten behoeve van ontwikkelingsmogelijkheden voor met name de intensieve veehouderij. De vijftien LOG-gebieden verschillen van elkaar in mogelijkheden en beperkingen voor de ontwikkeling van intensieve veehouderij. Provinciale Staten hebben uitdrukkelijk aangegeven dat alle vijftien LOG's moeten worden ontwikkeld voor de intensieve veehouderij. Ook het LOG Beemte-Vaassen moet worden ontwikkeld voor de vestiging en uitbreiding van intensieve veehouderij. De gemeenteraden van Apeldoorn en Epe hebben aangegeven dat de gewenste landbouwontwikkeling alleen mag plaatsvinden als de landschappelijke waarden van het gebied in acht worden genomen. Daarnaast vinden de gemeenteraden de betrokkenheid van de bewoners van het gebied bij de planvorming van groot belang.

50 bedrijven verspreiden over 15 LOG's
In totaal hebben zich circa 50 bedrijven gemeld, die voor verplaatsing in aanmerking willen komen. Deze 50 bedrijven zullen in dien mogelijk worden verspreid over de vijftien LOG-gebieden op nieuwe locaties en op bestaande bedrijfslocaties. In het LOG Beemte-Vaassen liggen in de gemeente Epe de meeste locaties voor nieuwvestiging. In de gemeente Apeldoorn liggen de meeste locaties voor hervestiging op een bestaande bedrijfslocatie. Het uiteindelijk aantal te vestigen intensieve veehouderijen in het LOG Beemte-Vaassen is niet vastgelegd. Op dit moment hebben de gemeente Apeldoorn en Epe onder voorwaarden medewerking toegezegd aan de vestiging van vijf intensieve veehouderijen. Zeer grootschalige bedrijven worden niet verwacht, toch kunnen ze niet zonder meer worden geweerd. Wel zal de omvang van de bouwblokken worden gemaximaliseerd en zullen voorwaarden worden gesteld aan nieuwvestiging.

4e Scenario
De gebiedsgroep Beemte-Vaassen heeft een 4e scenario bedacht. Zij zullen dit op woensdag 13 februari 2008 presenteren aan de beide gemeenteraden in het gemeentehuis van Apeldoorn. Dit 4e scenario is reactie van de gebiedsgroep op de drie eerder vastgestelde scenario's. Deze drie scenario's zijn tot stand gekomen in een ontwerpbijeenkomst waaraan deskundigen van het Dienst Landelijk Gebied (DLG), de provincie en de klankbordgroep hebben deelgenomen. In deze klankbordgroep zitten de vertegenwoordigers van diverse belangengroepen, zoals de gebiedsgroep namens de omwonenden uit het gebied, provincie Gelderland, Waterschap Veluwe, Land en Tuinbouw Organisatie (LTO), Gelderse Milieu Federatie (GMF) en de gemeenten Apeldoorn en Epe. Samen met de klankbordgroep is besloten dat de ingrediënten van het door de gebiedsgroep opgestelde 4e scenario betrokken kunnen worden bij de invulling van het uiteindelijke voorkeursscenario.

Meer informatie
Wilt u meer weten, lees dan de 2e nieuwsbrief over het LOG, klik hier>> Wilt u overzichtskaarten zien van de drie scenario's voor de inrichting van het gebied, klik hier>> (Let op!! Laden kan lang duren. 47Mb)