Gemeente Maastricht

College stemt in met Spreidingsplan Buitensportaccommodaties

Datum: 29/01/2008

Uitkomsten extra consultatieronde verwerkt

Het college van B&W stemt in met het bijgestelde Spreidingsplan Buitensportaccom-modaties. Op 1 november 2007 is het voorgenomen beleid voor buitensportaccommodaties gepresenteerd aan de raadscommissie Breed Welzijn en de Maastrichtse sportverenigingen. In november en december 2007 is een extra consultatieronde gehouden langs buitensportverenigingen, de buurtkaders en groeperingen uit het maatschappelijke veld. Daarnaast is in december 2007 een opiniepeiling gehouden om de mening van inwoners van Maastricht te verkrijgen. E.e.a. leidt tot lichte aanpassingen van het Spreidingsplan, dat in februari 2008 zal worden behandeld in de raadscommissie Breed Welzijn en in de gemeenteraad.

Het raadsvoorstel stelt kaders om te komen tot concentratie van multifunctionele kwaliteits-sportparken in Maastricht (spreidingsplan buitensportaccommodaties). Met dit plan wil Maastricht een kwaliteitsslag maken met de (sport)accommodaties. Hoofdpunten voor de kwaliteitsslag zijn: multifunctionele accommodaties van voldoende schaalniveau (de z.g. ontwikkellocaties), gedeeld gebruik met behoud van eigen identiteit, evenwichtige spreiding over de stad, verbreden toegankelijkheid en het algemeen belang prevaleert boven verenigingsbelang. Hierdoor ontstaat een beter klimaat voor samenwerking en verenigingsondersteuning. Naast reguliere verenigingsactiviteiten ontstaan er kansen voor buitenschoolse opvang, evenementen, bewegingsonderwijs en gebruik voor extensieve recreatie. Kleedclubgebouwen worden multifunctioneel ingericht en komen in eigendom en beheer bij de gemeente. De sportverenigingen blijven de hoofdgebruikers van de sportparken. Een belangrijk onderdeel van het plan behelst een vitaliseringtraject dat in samenwerking met sportbonden zal worden ingezet.

Extra consultatieronde

De extra consultatieronde betrof sportverenigingen, een bijeenkomst voor buurtkaders, de Jongerenraad, de Adviescommissie Seniorenbeleid Maastricht, de Regiegroep Primair Onderwijs, het Voortgezet Onderwijs Maastricht, ROC Leeuwenborgh Opleidingen, de Stichting Trajekt, de Sportraad en vertegenwoordigers van het Burgerinitiatief. De voornaamste conclusies uit de consultatieronde luiden:


* vrijwel alle partijen onderkennen de kwaliteitsslag en efficiencywinst die gemaakt kan
* Belvédère wordt gezien als een alternatieve ontwikkellocatie
* verzocht wordt om te onderzoeken of sportpark Heugem in relatie tot de Campus
* ook wordt gevraagd of een nieuwe atletiekaccommodatie ook op een andere plek dan de Geusselt zou kunnen landen.

Aan de BOS-medewerkers wordt een belangrijke rol toebedeeld terzake het opzetten, stimuleren en begeleiden van (extra) bewegingsactiviteiten de sport- en bewegingsdeelname. Het onderwijs adviseert om extra "handen" in de uitvoerende sfeer te creëren door de verbinding te leggen met (maatschappelijke) stageplekken (VO, ROC Leeuwenborgh, CIOS etc.).

Kleinschalige buurtvoorzieningen

De adviesorganen zijn positief ten aanzien van buurtvoorzieningen en zien dit als een kans om problemen met jeugd ("van hang-jongeren naar doe-jongeren") te voorkomen. Benadrukt wordt de situering nabij scholen en om buurtbewoners erbij te betrekken om sociale cohesie te bewerkstelligen.

Opiniepeiling Maastrichtse bevolking

Hier zijn 1756 Maastrichtenaren van 12 jaar en ouder bij betrokken. 1220 Maastrichtenaren hebben de enquête ingevuld, waarmee de steekproef representatief is (betrouwbaarheid meer dan 95%). 62% Is van mening dat het plan een bijdrage kan leveren aan een attractiever sportklimaat in Maastricht. 24% Denkt dat dit niet het geval is. Circa tweederde van de Maastrichtenaren staat achter het idee om het sportbudget evenwichtiger te verdelen over alle sporten.

Besluitvorming

Het Spreidingsplan Buitensportaccommodaties is geagendeerd voor de raadscommissie Breed Welzijn van 18 februari en de gemeenteraad van 26 februari a.s. Als de gemeenteraad overeenkomstig het voorstel besluit dan betekent dit o.a:


* het gefaseerd afstoten van de sportparken Wolder, Daalhof, Toustruwe, Caberg,
* het intrekken van raadsbesluit "Buurtaanpak Caberg-Malpertuis" voor zover het
* het intrekken van raadsbesluit "Herstructurering sportaccommodaties R.K.S.V. Heer aan

Tijdpad

De uitvoering van het plan zal een periode van ca. 12 jaar beslaan. Sportpark De Geusselt zal - conform het advies van de Sportraad - dienen als pilot, waarbij de resultaten van periodieke evaluaties leidend zijn om de voortgang van het integrale plan, indien nodig, bij te stellen. De planning zal aan de Raadscommissie Breed Welzijn ter raadpleging worden voorgelegd.

Zie ook:

Spreidingsbeleid sportaccommodaties