Artsen zonder Grenzen


AzG schort aanwezigheid alle internationale medewerkers in Somalië op

01/02/2008 10:46 -- Artsen zonder Grenzen is geschokt en woedend over het gewelddadige incident van afgelopen maandag waarbij drie van onze collega's werden gedood. Victor, Damien en Mohmed Bidhaan kwamen op maandag 28 januari om in Kismaayo, Somalië. Bij het incident werden ook nog twee andere mensen gedood. Als teken van respect en vanwege het gebrek aan duidelijkheid over de omstandigheden rond het incident, heeft Artsen zonder Grenzen de aanwezigheid van alle 87 internationale medewerkers tijdelijk opgeschort.

Wij vinden deze aanval op een van onze teams absoluut onaanvaardbaar', zegt internationaal voorzitter van Artsen zonder Grenzen Christophe Fournier, `en een ernstige schending van de humanitaire hulpverlening, waaraan onze collega's zo waren toegewijd.'

In totaal zijn 87 internationale medewerkers teruggetrokken uit veertien projecten in heel Somalië. `Deze aanval heeft een direct effect op de beschikbare hulp voor de Somalische bevolking.', zegt Fournier. `Ondanks dat levensreddende medische activiteiten doorgaan onder de supervisie van onze toegewijde Somalische collega's, zal de opschorting ons essentiële medische werk in Somalië zeker bemoeilijken.'

De aanslag vindt plaats op een moment dat het land te lijden heeft onder een noodsituatie. Het geweld neemt toe, de bevolking is massaal op de vlucht en er is te weinig hulp voor de acute medische noden. De sterftecijfers in een aantal gebieden liggen ver boven de drempelwaarden voor noodsituaties. Honderdduizenden Somali's voeren een dagelijkse strijd om te overleven en hebben urgent hulp nodig van de internationale gemeenschap. Zij zijn de indirecte slachtoffers van aanvallen als deze op humanitaire hulpverleners.

Artsen zonder Grenzen is vastbesloten om hulp te bieden in Somalië, maar als neutrale en onafhankelijke organisatie zijn we afhankelijk van de acceptatie, steun en bescherming van de Somalische gemeenschappen om ons werk te doen. We roepen alle groepen en strijdende partijen in Somalië op om het werk van onze Somalische en internationale medewerkers te respecteren. Zij zetten zich in om Somali's die acuut medische zorg nodig hebben te helpen.

Artsen zonder Grenzen werkt al 16 jaar onafgebroken in Somalië en biedt momenteel hulp in 11 regio's in het land. Voor de tijdelijke terugtrekking van de internationale medewerkers waren 87 internationale medewerkers van Artsen zonder Grenzen actief in Somalië. In 2007 opende de organisatie een aantal nieuwe projecten in reactie op de medische en humanitaire gevolgen van de huidige oorlog. Medische teams voerden meer dan 1500 operaties uit, verzorgden 520.000 consulten en namen rond 23.000 mensen op in ziekenhuizen.

Het werk van Artsen zonder Grenzen in Somalië