Gemeente Hengelo

College legt focus op realiseren

Het college van B en W heeft halverwege de collegeperiode de balans opgemaakt. In de Staat van ons collegeprogramma laat het college zien dat de uitvoering van het collegeprogramma volop in gang is. In de 31 januari gepresenteerde beleidsbrief, die de titel Focus op realiseren meekreeg, laat het college zien, waar volgens hem bijsturen noodzakelijk is om de uitvoering van het collegeprogramma te realiseren.

Het college van B en W heeft zijn ambities vastgelegd in het collegeprogramma 2006-2010 Hengelo maken we samen zichtbaar beter, dat in april 2006 is verschenen. In dit collegeprogramma is de visie op een Ondernemende, Ongedeelde, Open en Ontspannen stad beschreven. Op basis van de vier Os uit het collegeprogramma hebben burgemeester en wethouders gekozen voor zes topprioriteiten.

De zes topprioriteiten van het college zijn:

* Zuidelijk Stadsdeel;

* Sociale Impuls;

* Versterking Jeugdbeleid;

* Versterking Binnenstad;

* Creatieve stad;

* In samenwerking met.

De beleidsbrief is een actualisatie en bijsturing van de Kadernota 2007-2010, een document waarin de speerpunten en extra budgetten staan beschreven. De beleidsbrief is vooral gericht op verdere realisatie van het collegeprogramma in 2009 en 2010. De zes gekozen topprioriteiten uit de kadernota zijn nog steeds uitgangspunt van beleid.

Keuzes maken

Gezien de beperkte financiële ruimte moet het college veel keuzes maken. De prioriteiten Sociale Impuls, Creatieve Stad en Versterking Jeugdbeleid zijn volop in uitvoering. Het te ontwikkelen concept voor het Centrum voor Jeugd en Gezin krijgt extra geld. Ook het armoedebeleid krijgt een extra impuls.

Bij de prioriteiten Zuidelijk Stadsdeel en Versterking Binnenstad is bijsturen wel noodzakelijk. Met name de ontwikkeling van het Centraal Station Twente in Hart van Zuid en winkelcentrum Esrein hebben de bijzondere aandacht van het college. Ook reserveert het college 1 miljoen voor de uitvoering van maatregelen naar aanleiding van het Binnenstadsdebat. Verder wil het college meer samen doen met partners in de stad en meer sturen op afstand.

Ook liggen er volgens het college van B&W nog grote opgaven in de openbare ruimte: de inrichting van de westtangent (Geerdinksweg/Weideweg), waar het riool vervangen moet worden; de reconstructie van de Enschedesestraat (deel W. ten Catestraat-Drienerstraat) en, in aansluiting op de realisatie van het ROC, de reconstructie van de W. de Clerqstraat.

Beperkte financiële ruimte

Er is financiële ruimte voor nieuw beleid; globaal 900.000 in 2008 oplopend tot 1,3 miljoen in 2012. Het college gaat vanaf 4 maart in gesprek met de gemeenteraad over de inhoud van deze beleidsbrief. Daarvoor wordt twee keer een raadsforum gehouden, op 4 en 20 maart. Daarna wordt op basis van de discussie met de raad de beleidsbrief vertaald in een kadernota voor de periode 2009-2012. Deze kadernota wordt naar verwachting in juni in de raad vastgesteld.

Klik hier voor de beleidsbrief