Strukton


Principeakkoord CAO 2008-2010 Railinfrastructuur bereikt


01 | 02 | 2008

Vakbonden en werkgevers in de Railinfrastructuur hebben na twee dagen onderhandelen op vrijdagavond 25 januari 2008 een principeakkoord bereikt over de CAO Railinfrastructuur 2008-2010. Deze CAO gaat in per januari 2008 en heeft een looptijd van bijna 28 maanden. In het principeakkoord is een salarisverhoging overeengekomen van 6,75 procent over de totale looptijd.

Belangrijk onderdeel in het akkoord zijn de werktijden. In de spoorbranche vindt een groot deel van de werkzaamheden plaats in de nacht en weekenden. Werkgevers wilden daarom ruimere flexibiliteit in arbeidstijden en arbeidsduur om de productie hierop beter af te stemmen. Maar het is ook belangrijk dat de werknemers hun werk goed kunnen combineren met hun privé-leven. De afspraken in het principeakkoord zijn tegen deze achtergrond gemaakt: de uitvoerende werknemer heeft ieder kalenderjaar recht op 17 vrije zondagen, waarvan hij of zij er 13 zelf kan inzetten en plannen, terwijl de werkgever de overige zondagen kan inplannen voor werk. Daarnaast zijn er heldere afspraken gemaakt over arbeidstijdenmanagement. En mag de werkgever diensten van 12 uur plannen als de medewerker hier geen bezwaar tegen heeft.

Naast afspraken over loon en werktijden zijn onder andere afspraken gemaakt over persoonlijke ontwikkeling en loopbaanbegeleiding en over veiligheid.