Ministerie van Defensie


01-02-2008 09:31

94 extra afghaanse politieagenten

Trotse bezitter van het ANP-diploma - Foto: Arief Rorimpandey, AVDD

Een nieuwe lichting Afghaanse ANAP (Afghan National Auxilery Police) agenten heeft donderdag succesvol een drieweekse politiecursus afgerond. Dit werd op de police traingsite op Kamp Holland onderstreept met de uitreiking van een diploma. De agenten zijn hiermee geüpgrade tot Afghan National Police (ANP).

De Afghaanse politieagenten, 94 in totaal, kregen hun diploma onder andere uit handen van de commandant TFU, kolonel Van Harskamp en generaal-majoor Van der Til, Director of ANA-Training and Equipment Support (DATES) van het ISAF hoofdkwartier in Kabul. Het hoofd van de Afghaanse politiedienst, Gull was ook bij de ceremonie aanwezig. De cursisten hebben permanent drie weken op het Amerikaanse kamp FOB Ripley gebivakkeerd. Hier hebben ze hard gewerkt aan de herhaling van hun basisvaardigheden, waardoor ze door konden groeien naar de functie van ANP.

Nieuw was dat ze in de avonduren van de tolken les kregen in lezen en schrijven.

Generaal-majoor Van der Til overhandigt diploma's - Foto: Arief Rorimpandey, AVDD

Ken de wet
Daarnaast kregen de studenten ook les in het Afghaanse rechtssysteem door twee openbare aanklagers (prosecuters) van het Afghaanse Openbaar Ministerie. Eén van de openbare aanklagers, Haji Mohammed Hanif, legt uit. âWaar het met name om gaat is deze politiemannen het verschil te leren tussen het zijn van politieman en een burger. Ik wijs ze op hun taken, verantwoordelijkheden en wat de consequenties zijn als zij hun taken niet goed uitvoeren of bijvoorbeeld ongeoorloofd hun post verlatenâ, vertelt Hanif. âEen politieman moet iets uitstralen en moet geliefd zijn onder de bevolking, dat kan alleen als die zich ook goed gedraagt en de wetten erop na houdt.â

Naast Tarin Kowt worden binnenkort ook aan 76 agenten in Deh Rawod een certificaat uitgereikt. Zij hebben dan een basis- en upgradecursus van in totaal vijf weken achter de rug.

Vorige week kwam op Kamp Holland alweer een nieuwe lichting cursisten op voor een upgradecursus om uiteindelijk de politie in Afghanistan te versterken.