Stichting Natuur en Milieu

De nieuwe stimuleringsregeling duurzame energie (SDE) kan een steun in de rug zijn voor mensen die zelf iets willen doen aan een beter klimaat. Maar de subsidiepot met tien miljoen voor dit jaar zal snel leeg zijn, zo verwacht Stichting Natuur en Milieu. Wij merken dat mensen staan te trappelen om aan de slag te gaan met zonnepanelen. Dit draagvlak moet je nu gebruiken, zegt Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu. Het Kabinet zou dit jaar meer geld beschikbaar moeten stellen om mensen niet te frustreren.

De nieuwe regeling kan succesvol zijn mits deze minimaal vijftien jaar blijft bestaan, de tijd die nodig is om de investering in zonnepanelen terug te verdienen. Dit vraagt veel vertrouwen van mensen en bedrijven. De plotselinge afschaffing van de vorige subsidieregeling (MEP) in 2006 be-schadigde het vertrouwen in de overheid en ligt bij velen nog vers in het geheugen. Het kabinet zal dit vertrouwen moeten terugverdienen door garanties voor de langere termijn te geven.

Een zwak punt is dat dit jaar nog geen geld beschikbaar wordt gesteld voor de ontwikkeling van windenergie op zee. Windenergie zal in Nederland de grootste bron van duurzame energie moeten worden om de doelstelling van 20% duurzame energie in 2020 te kunnen halen. Het Kabinet moet de regeling op dit punt aanpassen, aldus De Rijk. Investeren in windenergie is urgent. Het is goed dat de minister vloeibare biomassa (zoals palmolie) uitsluit van de regeling omdat er nog geen goed certificeringsysteem bestaat dat aangeeft of de biomassa duurzaam is. Volgens Natuur en Milieu moet de minister deze lijn doortrekken naar de andere vormen van biomassa. Deze worden nu wel gesubsidieerd maar hiervoor bestaat evenmin een duurzaamheidswaarborg. Vorige week presenteerden Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties criteria voor goede en foute soorten biomassa. Slechte biomassa zou niet door overheid gesubsidieerd moeten worden. Door het ontbreken van duurzaamheidscriteria kan dat op dit moment nog niet beoordeeld worden. Kortom: wij vragen het kabinet meer geld voor 2008, scherper inzetten op duurzaamheidscriteria voor biomassa en sneller stimuleren van windenergie op zee.

Publicatiedatum: 01-02-2008