Productschap Diervoeder


01/02/2008

Protocol P10 gewijzigd

Bestemd voor: verkopers en kopers van granen (olie)zaden en peulvruchten & certificatie-instellingen

Het zogeheten protocol P10 is in overleg met de direct belanghebbenden gewijzigd. Aanleiding voor de wijziging is de sterk veranderde marktsituatie van de genoemde producten. Het principe waar dit protocol op is gebaseerd, nl. intensieve monitoring bij aankoop vanuit een niet-gecertificeerde keten, is niet gewijzigd.

Het protocol P10 `Monitoring Granen, zaden en peulvruchten' is al jaren onderdeel van het GMP+:2006 certificatieschema. Het bevat voorwaarden voor het kopen van onbewerkte granen, (olie)zaden en peulvruchten (voor gebruik in de diervoeding), afkomstig uit bepaalde landen (m.n. buiten de EU), van niet-GMP+-gecertificeerde leveranciers.

De belangrijkste aanpassing betreft de landen, van waaruit de genoemde producten onder de voorwaarden van dit protocol mogen worden aangekocht van een niet-GMP+-gecertificeerde leverancier. Vanwege de sterk veranderende marktsituatie blijkt de huidige indeling (EU/niet-EU) momenteel niet meer te voldoen. Om de diervoederindustrie te kunnen voorzien van voldoende hoeveelheden van de genoemde producten is het noodzakelijk deze indeling enigszins aan te passen. Daarbij is nu wel - in aanvulling op het huidige protocol - vastgelegd tot welke datum dit protocol uiterlijk kan worden toegepast voor aankoop van de producten uit bepaalde landen. Deze einddatum is zo gekozen, dat producenten en leveranciers in de betreffende landen nog ruimschoots te gelegenheid hebben om een GMP+-certificaat te behalen.

Tevens is de gelegenheid aangegrepen om het protocol op enkele andere punten aan te passen. Het principe, dat stoelt op intensieve monitoring van partijen, is daarbij niet aangepast.

Jaarlijks zal de noodzaak en de inhoud van dit protocol worden geëvalueerd in het licht van de marktsituatie én de mate waarin GMP+-certificatie in bepaalde landen is gerealiseerd. De doelstelling blijft nl. dat alleen vanuit een volledig GMP+-gecertificeerde keten voedermiddelen moeten worden aangekocht. In die zin blijft het karakter van dit protocol tijdelijk.

Tot slot:

* Dit protocol bevat GMP+-voorwaarden voor inkoop. De huidige plek waar dit protocol is opgenomen (in GMP Bijlage 4 `Monitoring') is daarom niet de meest logische. Bij de volgende herziening van de GMP+-documenten (dit voorjaar) zal daarom dit protocol worden `overgeheveld' naar GMP Bijlage 10 `Inkoop'.
* In de V&A-lijst zal binnenkort enige toelichting op sommige onderdelen van dit protocol worden gegeven.

Dit protocol is vanaf dit jaar van kracht en vervangt Protocol 10. Het zal z.s.m. met enkele andere wijzigingen worden meegenomen in het GMP+ certificatieschema 2006 en gepubliceerd. U ontvangt hierover binnenkort een PDV Update.
_______________________

Of: niet in het bezit van een binnen GMP+:2006 geaccepteerd gelijkwaardig certificaat.
Protocol P10: Monitoring Granen, Zaden en Peulvruchten (PDF, 54 kB)

» printbare versie
NL DE EN
Laatste nieuws:

Kwaliteit

01 februari 2008
Mededeling van ingetrokken GMP-certificaten d.d. 31-01-2008

Kwaliteit

01 februari 2008
Protocol P10 gewijzigd

Kwaliteit
31 januari 2008
Tekort aan voederfosfaat
Kwaliteit Voederwaardering Arbeid Onderzoek Wetgeving