RTL Group

Beste maand ooit voor RTL 7 en RTL 8

RTL Nederland start 2008 als marktleider in doelgroep

RTL Nederland is in 2008 voortvarend van start gegaan. In januari werd in de doelgroep 20 - 49 jaar een gemiddeld zenderaandeel bereikt van 32,5 procent. In januari 2007 was dit nog 29,7 procent. De Publieke Omroepen stegen naar 29,4 procent en de SBS Groep viel terug tot 24,2 procent. Allevier de zenders deden het goed in januari en zowel RTL 7 als RTL 8 realiseerden zelfs hun 'beste maand ooit'.

RTL 4 behaalde in haar doelgroep (20 - 49 jaar) een gemiddeld zenderaandeel van 15,2 procent. Vorig jaar januari lag dit percentage nog op 14,6. De afgelopen maand waren de uitschieters 'RTL Voetbal: Eredivisie', 'Idols', de film 'The Day After Tomorrow' en de half acht uitzending van het RTL Nieuws. 'RTL Boulevard' en 'Goede Tijden, Slechte Tijden' zorgden voor stabiliteit en het aantal kijkers van Neerlands grootste soap steeg zelfs naar dagelijks 1,2 miljoen kijkers. Ook Herman den Blijker en 'Crime Scene Investigation' staan in de top 10 van RTL 4.

RTL 5 sluit de maand januari af met een zenderaandeel van 9,5 procent in de doelgroep 20 - 34 jaar. Over de maanden september tot en met december lag dit percentage op gemiddeld 9,0. De best bekeken uitzendingen waren de films 'I Robot', 'Bridget Jones: The Edge Of Reason' en 'Shallow Hal' en de series 'America's Next Top Model' en 'Project Catwalk'.

Ondanks het onverwachte wegvallen van de kijkcijfertopper 'Dakar' is het RTL 7 alsnog gelukt om van januari een recordmaand te maken. De mannenzender behaalde een zenderaandeel van 8,1 procent in de doelgroep Mannen 20 - 49 jaar, het hoogste ooit. Een jaar geleden was dit nog 6,7 procent. Dit topresultaat werd bereikt met live-voetbalwedstrijden (NAC Breda - Ajax voor de KNVB Beker en Excelsior - Feyenoord voor de competitie), 'RTL Voetbal Insite' en de films 'Transporter' en 'U-571'.

Ook zusterzender RTL 8 scoorde beter dan ooit: in de maand januari bereikte de vrouwenzender 3,5 procent zenderaandeel in de doelgroep Vrouwen 20 - 49 jaar. In de voorgaande maanden oktober, november en december kwam dit percentage uit op 3,3. De top vijf van RTL 8 ziet er als volgt uit: 'Return To The Blue Lagoon', 'What's Eating Gilbert Grape', 'EHBO: Eerste Hulp Bij Opvoeden', 'De Tien' en 'As The World Turns'.

---

Noot aan de redactie: voor meer informatie en/of interviews kunt u contact opnemen met Jaap Paulsen, afdeling Communicatie van RTL Nederland, via tel: 035 6718879 of jaap.paulsen@rtl.nl.