Politie Groningen

Vrijdag 1 februari 2008

Provincie Groningen, 01-02-2008

Groningen: Stadjer bedreigt begeleider

De politie heeft donderdagochtend op de Peizerweg een 25-jarige man uit Groningen aangehouden voor bedreiging en wapenbezit. De politie werd door de 43-jarige begeleider van de verdachte gebeld. Hij was even te voren bedreigd door de 25-jarige. Het slachtoffer begeleidt hem in het kader van een project. Hierin wordt ook de aanvraag van een uitkering voor de verdachte bekeken en beoordeeld. Op het moment dat de begeleider de verdachte om zijn paspoort vroeg, ging het mis. Hij kon namelijk alleen een identiteitskaart van 2006 laten zien. De man werd tijdens het volgende gesprek zo kwaad dat hij meerdere keren een kopstoot probeerde te geven aan de 43-jarige. Met vereende krachten werd de verdachte weggestuurd en de politie gewaarschuwd. De 25-jarige man kon even later worden aangehouden voor bedreiging. Bij de fouillering troffen de agenten nog een stiletto en een boksbeugel aan. Beide wapens werden in beslag genomen. De verdachte mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: bromfietser gewond bij aanrijding

Een 36-jarige vrouw uit Een is donderdagmiddag op het Gedempte Zuiderdiep gewond geraakt bij een verkeersongeval. De vrouw reed op haar bromfiets over het fietspad van het Gedempte Zuiderdiep. Vanuit tegengestelde richting kwam een automobilist aanrijden. Vermoedelijk merkte de bromfietsster de automobilist te laat op. Hierdoor begon de vrouw te slingeren. Zij botste vervolgens tegen een verkeerspaal. Het slachtoffer is met arm- en beenletsel naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft van het ongeval een rapportage en analyse gemaakt.

Groningen: overval op winkel

Een onbekende man heeft donderdagmiddag een winkel aan de Pottebakkersrijge overvallen. De overvaller kwam de winkel binnen, waarna hij een vrouwelijk personeelslid met een scherp voorwerp bedreigde. De vrouw werd vervolgens gedwongen om geld af te geven. De overvaller verliet hierop met een klein geldbedrag de winkel. De politie beschikt over een signalement van de overvaller. Zij stelt een nader onderzoek in.

Groningen: vijftien alcomobilisten bij controle

De politie heeft donderdagavond- en nacht tijdens alcoholcontroles op diverse locaties in de stad vijftien bestuurders betrapt bij het rijden onder invloed. De controles werden verricht op de Kluiverboom, Folkingestraat, Paterswoldseweg, Lopendediep, Schuitendiep, Noorderhaven, Hereweg, Stationsplein, Turfsingel en Oude Ebbingestraat. Tijdens de controle op de Kluiverboom gaf een 46-jarige automobilist uit Groningen geen gevolg aan het stopteken van een politieagent. De diender moest opzij springen om niet aangereden te worden. Een motorrijder wist de verdachte op de Gangboord tot stoppen te bewegen. Na de ademanalysetest op het politiebureau werd vastgesteld dat de Stadjer bijna 1,3 promille alcohol in zijn bloed had. Bij navraag bleek ook dat zijn rijbewijs in 2005 ongeldig was verklaard. Ten slotte moest de verdachte nog acht openstaande boetes betalen. Hij kon het totaalbedrag van bijna 1500 euro niet overleggen. Hierop werd de man ingesloten. Een 24-jarige man uit Groningen was met een promillage van 2,4 de topper. Hij liep tijdens een alcoholcontrole in de Oude Ebbingestraat tegen de lamp. Bij navraag bleek dat deze Stadjer niet in het bezit van een rijbewijs is. De verdachte mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt tegen alle alcomobilisten proces-verbaal op. De komende maand en vooral tijdens het carnaval controleert Regiopolitie Groningen feestvierders in verschillende plaatsen in de provincie op rijden onder invloed. Hiermee wil de politie voorkomen dat carnavalgangers met drank achter het stuur gaan zitten en aan het verkeer gaan deelnemen. De feestvierders wordt geadviseerd om een Bob aan te wijzen die iedereen veilig thuis kan brengen. Een andere mogelijkheid is om alternatief vervoer te kiezen.

Hoogezand: inbraak in bedrijf

Onbekende(n) hebben woensdagnacht bij een bedrijf aan de Abramskade ingebroken. Er werd een onbekende hoeveelheid roestvrijstaal weggenomen. De politie stelt een onderzoek in.

Sappemeer: bromfietser onder invloed gewond

Een 18-jarige bromfietser uit Oude Pekela is donderdagmorgen op de Rijksweg Oost gewond geraakt. De politie onderzoekt nog wat de oorzaak is van het ongeval. De man reed zonder helm en liep hoofdletsel op. Een blaastest in het ziekenhuis wees uit dat hij onder invloed reed. Vanwege zijn letstel werd een bloedproef afgenomen. De politie maakt proces-verbaal op.

Hoogezand: bestuurder zonder rijbewijs geeft valse naam

Een 22-jarige man uit Hoogezand is donderdagnacht op de Erasmusweg aangehouden. Hij was in het gezelschap van twee andere mannen (23 en 25 jaar) uit Hoogezand. Agenten controleerden hem en al gauw bleek dat hij een valse naam opgaf. Hij zei wel een rijbewijs te hebben, maar bij de naam die hij opgaf waren geen rijbewijsgegevens. Hij werd aangehouden en hij gaf toe geen rijbewijs te hebben en een valse naam te hebben opgegeven. Hij kreeg een proces-verbaal mee toen hij het politiebureau weer mocht verlaten.

Appingedam: rijbewijs ingevorderd

Een 23-jarige automobilist uit Uithuizermeeden is donderdagnacht op de Hoofdstraat aangehouden voor rijden onder invloed. Agenten zagen hem op de Johan van Veenplein rijden en vermoedden dat hij alcohol had gedronken. Een blaastest bevestigde hen in hun vermoeden en bij de ademtest op het politiebureau bleek dat hij ruim 1,55 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en de politie maakt proces-verbaal tegen hem op.