Gemeente Aalburg


Onderzoek onder mensen die voor een naaste zorgen mantelzorgers.jpg

Het kan zijn dat u intensief zorgt voor een naaste. Misschien zorgt u voor uw partner, vader of moeder, dochter of zoon of voor iemand anders die u dierbaar is.

U bent daarmee mantelzorger. Ook al ziet u zichzelf wellicht niet als mantelzorger, omdat u de zorg bijvoorbeeld als een vanzelfsprekendheid beschouwt. Deze zorg is erg belangrijk, voor uw naaste, voor uzelf en voor de samenleving als geheel.

Wanneer is iemand mantelzorger?

Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend, buur of kennis. Mantelzorgers zijn geen beroepsmatige zorgverleners, maar geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie ze zorgen. De zorg kan bestaan uit hulp bij het huishouden (bijv. bij de boodschappen), de administratie, vervoer, persoonlijke verzorging (bijv. hulp bij het aankleden) en hulp bij sociale activiteiten (bijv. op visite gaan). De hulp is extra bovenop hetgeen als gebruikelijk wordt beschouwd.

Wet maatschappelijke ondersteuning

Op 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ingevoerd. In de Wmo staat o.a. dat de gemeente mantelzorgers moet ondersteunen. Door het bieden van langdurige en intensieve hulp kunnen mantelzorgers namelijk overbelast raken.

De Aalburgse WMO-raad, het Open Bejaardenwerk en de gemeente Aalburg willen daarom - met financiële ondersteuning van de provincie Noord-Brabant - onderzoeken óf, en zo ja aan wélke ondersteuning mantelzorgers in de gemeente Aalburg behoefte hebben. Daarna wil de gemeente, samen met de WMO-raad en het Open Bejaardenwerk, de ondersteuningswens ook graag realiseren.

Wij vragen uw medewerking

Wij zouden het zeer op prijs stellen, als u bijgaande vragenlijst zou willen invullen. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten. Wilt u de vragenlijst het liefst zo snel mogelijk, maar uiterlijk 1 maart a.s, terugsturen (een postzegel is niet nodig) naar Gemeente Aalburg, t.a.v. Mantelzorgonderzoek, Antwoordnummer 3510, 4250 ZA, Wijk en Aalburg. U kunt de vragenlijst ook digitaal invullen en verzenden.

Alleen de medewerkers van het Aalburg Loket hebben toegang tot uw gegevens. Uiteraard wordt hier zeer vertrouwd mee omgegaan. Anoniem worden uw gegevens gebruikt om een zo volledig mogelijk ondersteuningsaanbod aan te bieden aan mantelzorgers in de gemeente Aalburg.

Heeft u nog vragen?
Als u vragen heeft over dit onderzoek kunt u contact opnemen met de gemeente Aalburg, telefoonnummer 0416-698700. U wordt dan teruggebeld door de onderzoeker, mw. J. Klein Kranenbarg. U kunt haar ook rechtstreeks e-mailen:j.kleinkranenbarg@aalburg.nl.


* Vragenlijst Inventarisatie Mantelzorgers.doc