Gemeente Venlo


Venlonaren kloeken gemeintepils met carnaval


1-2-2008

Op carnavalsmaandag rijdt er helemaal vooraan in de optocht in Venlo een wagen mee van het project Kloeken en Blowen. Vanaf deze wagen wordt gemeintepils uitgedeeld aan het publiek: flesjes water, bedrukt met de tekst gemeintepils'.

Met het project Kloeken en Blowen probeert de gemeente Venlo samen met partners het alcohol- en drugsgebruik bij vooral jonge Venlonaren terug te dringen. Rondom carnaval zijn er enkele acties georganiseerd met het centrale motto Kloek auk ens gemeintepils met de vastelaovend'.

Het water wordt niet alleen in de optocht uitgedeeld, ook de cafés de Locomotief, de Gouden Tijger, Central, in den Dorstigen Haen, Baer de Woers, De Roeëje Lieuwen en Old Dutch delen het water aan jongeren uit. De actie wordt ondersteund met posters op straat en spotjes op Omroep Venlo.

De politie zal tijdens carnaval en in de periode daarna gele kaarten uitdelen aan jongeren die een overtreding begaan. Deze geldt als waarschuwing. Ook gaat er een brief naar de ouders. Wanneer de jongere binnen zes maanden weer in de fout gaat, krijgt hij of zij een boete.

Jongeren krijgen een gele kaart voor de volgende overtredingen:
- op de weg alcohol nuttigen;

- op de weg alcohol bij zich hebben;

- straatvechterij (ook schijngevechten);

- iemand uitjouwen, naschreeuwen etc.;

- zich zonder redelijk doel ophouden in een portiek of tegen een raamkozijn.

Kloeken en blowen
Het alcohol- en drugspreventieproject Kloeken en Blowen' richt zich op het voorkómen en beperken van gezondheidsrisico's voor de jongere en zijn of haar directe omgeving én het beperken van het risico op alcohol- en drugsgerelateerde maatschappelijke overlast.

Binnen dit project werken de gemeente Venlo, GGZ Noord- en Midden-Limburg, GGD, politie, het JIP (Wel.kom) en de horeca samen. In de periode 2007-2009 zetten zij fors in op het tegengaan van alcohol- en drugsgebruik bij de Venlose jeugd tot 23 jaar.

EINDE PERSBERICHT

Meer informatie:

Chantal Schouten
Medewerker bestuurlijke communicatie
tel. 077-359 6692