Technische Universiteit Delft

Vervorming
door M&C

Intreerede van prof.ir. R. Nijsse: "Over sterkte, stijfheid en vervorming; de latente koppeling tussen beweging en veiligheid"


01 februari 2008 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Prof.ir. R. Nijsse | Faculteit Bouwkunde

Ieder gebouw/constructie moet voldoen aan drie basiseisen; het moet sterk genoeg zijn om het gewicht en de belasting te kunnen dragen, het moet stijf genoeg zijn om de gebruikers geen onveilig gevoel te geven en de constructie moet stabiel zijn, dwz als er een horizontale kracht op wordt uitgeoefend moet het gebouw vormvast blijven. De eerste twee eisen zijn duidelijk, het gebouw mag niet instorten en de constructie mag niet te veel vervormen. De derde eis is wat mysterieuzer, na een plotseling horizontaal aangrijpende stoot, denk aan een windvlaag tijdens een storm, een aardbeving of een explosie moet het gebouw; na vervorming weer terugveren naar de oorspronkelijke situatie.

Van dit laatste fenomeen worden modellen en berekeningen gemaakt waarbij een gebouw als een omgekeerde slinger wordt beschouwd. Het is mogelijk om in een eenvoudige formule al in een vroeg stadium van het ontwerp een uitspraak te kunnen doen over de standveiligheid (of stabiliteit) van een gebouw. Ter afsluiting zal dezelfde analyse gemaakt worden voor diverse bomen en planten waarvoor de zelfde koppeling tussen bewegelijkheid en veiligheid bestaat, zij het dat deze aardbewoners wat verder moeten gaan bij het minimaliseren van hun veiligheidsmarge.

Laatst gewijzigd: 31 januari 2008