Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Tentoonstelling "Monument van Trots" in De Baarsjes

25 januari 2008

-
Anna Kutsch Lojenga
Wethouder Godfried Lambriex opent op vrijdag 1 februari 2008 om 16.00 uur de tentoonstelling "Monument van Trots", over het 20-jarig bestaan van het homomonument in Amsterdam. Deze tentoonstelling van Ihlia-homodok was al eerder te zien in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Reden om deze tentoonstelling naar De Baarsjes te halen was de op 20 februari 2007 ingediende motie van de PvdA waarin het Dagelijks Bestuur gevraagd werd te streven naar het bevorderen van homo acceptatie en emancipatie en discriminatie daar waar mogelijk tegen te gaan. Aanleiding voor het indienen van deze motie was een passage in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet om ambtenaren van de burgerlijke stand de mogelijkheid te bieden af te zien van het sluiten van een homohuwelijk op grond van gewetensbezwaren. De raad van De Baarsjes nam de motie over, omdat hij van mening is dat:
* ambtenaren het voorbeeld moeten geven als het gaat om gelijkheid, non-discriminatie en behandeling zonder onderscheid tussen personen;

* het een volstrekt verkeerd signaal is dat een ambtenaar een homohuwelijk mag weigeren te voltrekken en dat dit een precedent kan scheppen voor meer homodiscriminatie, gelegitimeerd door de overheid;

* alle ambtenaren van de burgerlijke stand bereid moeten zijn alle huwelijken, ook die tussen twee personen van dezelfde sekse, te sluiten.

De tentoonstelling gaat over het twintigjarig homomonument dat aan de voet van de Westerkerk ligt. De tentoonstelling wil laten zien wat het monument betekent voor de vele binnen- en buitenlandse bezoekers, en welke verschillende betekenissen mensen aan dit monument geven. Schooldirecteuren in De Baarsjes zijn uitgenodigd met leerlingen uit groep 8 de tentoonstelling te komen bekijken. Medewerkers van Ihlia en COC kunnen hen dan met filmpjes en een groepsgesprek informeren over homosexualiteit.

De tentoonstelling is tot 15 maart tijdens kantooruren in de hal en raadzaal van het stadsdeelkantoor te zien. Iedereen is van harte welkom bij de officiële opening.

flyermvt_debaarsjesdef_klei.jpg (17 Kb)
Download hier de volledige flyer.