Ingezonden persbericht


Met vriendelijke groeten,
Güler Çagdas, Ursula Klavert,
Secretariaat landelijk bureau Art.1.

Discriminatie gestript in expositie 'Wat zeur je nou?!'

Rotterdam, 17 januari 2008

Vooroordelen met humor te lijf

Vrijdag 1 februari opent cabaretier Rachid Larouz, bekend van o.a. Raymann is Laat, de strip- en cartoonexpositie Wat zeur je nou?! Discriminatie Gestript in Galerie/stripwinkel Lambiek in Amsterdam. In de expositie laten vijftien Nederlandse en Vlaamse tekenaars hun humoristische visie zien op discriminatie op grond van huidskleur, handicap, geloof, geslacht, leeftijd en seksuele voorkeur. Gevestigde namen als Jos Collignon, Peter de Wit, Maaike Hartjes, Jean-Marc van Tol en Farhad Foroutanian leverden een bijdrage, maar ook jonge talenten als Kito en Floor de Goede. Het resultaat is een zeer gevarieerde expositie waarin zowel de Burka Babes als Fokke en Sukke ten strijde trekken tegen discriminatie.

Lachen om discriminatie?
Humor brengt mensen dichter bij elkaar. Dat is niet zo maar een cliché, het is wetenschappelijk bewezen. Zelfs in een omgeving waarin niemand je taal spreekt, kan een lach een band van saamhorigheid scheppen. Vooroordelen en tegenstellingen kunnen door een grap worden geslecht. Door ons gedrag te parodiëren in een mop of cartoon, verdwijnen negatieve gevoelens en komen er positieve voor in de plaats.

Naast cabaretiers als Rachid Larouz zijn stripmakers en cartoonisten een meester in het spelen met vooroordelen. Art.1, de landelijke vereniging ter voorkoming en bestrijding van discriminatie, vroeg in samenwerking met de redactie van strip- en cultuurtijdschrift Zone 5300 aan vijftien van hen om een goede grap. In Wat zeur je nou?! Discriminatie Gestript zijn hun speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte bijdragen te zien. Wat zeur je nou?! Discriminatie Gestript maakt het mogelijk om een doorgaans 'zwaar' onderwerp als discriminatie op een luchtige en laagdrempelige manier aan de orde te brengen.

De deelnemende tekenaars zijn: Jos Collignon, Djanko, Kim Duchateau, Farhad Foroutanian, Floor de Goede, Sandra de Haan, Maaike Hartjes, Kito, Farida Laan, Rayman, Reid, Geleijnse & Van Tol, Barbara Stok, Berend Vonk, Jan Vriends en Peter de Wit.

Opening
De opening vindt plaats in Galerie Lambiek, Kerkstraat 132, Amsterdam, tel. 020 - 626 7543, http://lambiek.net. Aanvang: 16.00 uur

Programma (wijzigingen voorbehouden)
16.00 uur: Ontvangst
16.30 uur: Optreden Rachid Larouz
16.50 uur: Groepsfoto tekenaars (fotomoment)

Te zien
Wat zeur je nou?! Discriminatie Gestript is van 1 februari t/m 1 maart 2008 te zien in Galerie Lambiek. Daarna reist de expositie door het land en zal onder meer bij meerdere bij Art.1 aangesloten antidiscriminatiebureaus te zien zijn.

Te leen
Daarnaast is Wat zeur je nou?! Discriminatie Gestript te leen in de bibliotheek van Art.1. De tentoonstelling is zeer geschikt voor scholen, buurthuizen en openbare instellingen. Tarieven en andere praktische gegevens zijn na 1 februari te lezen op www.art1.nl/tentoonstellingen. Een lesbrief voor middelbare scholieren wordt bijgeleverd.

Wat zeur je nou?! Discriminatie Gestript wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Retourschip.

Voor meer informatie
Marianne Plug
Art.1
Tel. 010 - 201 02 01
info@art1.nl