Politie Friesland

Politieberichten van dinsdag 27 november

Fryslân, 27-11-2007 o Politieberichten van maandag 26 november 07.00 t/m dinsdag 27 november 07.00 uur.

Fryslân: protesterende scholieren
De politie heeft maandagochtend op diverse plaatsen in Fryslân, onder andere Leeuwarden, Buitenpost, Drachten, Sneek, Heerenveen en Koudum, protestbijeenkomsten van scholieren begeleid. De bijeenkomsten verliepen over het algemeen in een vrolijke stemming. De politie greep in op momenten dat tijdens het protesteren strafbare feiten, anders dan het veroorzaken van overlast, werden gepleegd. Dat betrof voornamelijk het gooien van eieren en fruit, het afsteken van vuurwerk en het vernielen van enkele hekken en borden.
In Leeuwarden kwamen zon 500 a 600 scholieren bijeen op het Zaailand. Tweemaal wilde men de parkeergarage in. Daar werd door de politie een stokje voor gestoken. Wel werden de slagbomen uit hun ophangingen getild en gooide een vandaal een stuk hout vanaf het Zaailand naar beneden ter hoogte van de uitrit van de garage. Gelukkig reed er op dat moment geen auto onder. Tegen deze knaap en drie anderen werd proces-verbaal voor baldadigheid opgemaakt.
In Drachten kwam het gooien van een ei tegen het gemeentehuis een scholier duur te staan. Hij werd betrapt en krijgt de rekening van het schoonmaakbedrijf gepresenteerd.
In Buitenpost liep een kleine groep scholieren vanuit het centrum naar het gemeentehuis. Ook hier werden eieren gegooid. Enkele jongeren gedroegen zich uiterst vervelend en bekogelden de auto van een vrouw, die tussen een groep door wilde komen om kinderen van school te halen. Toen ze uitstapte om in gesprek te gaan met de scholieren, kreeg ze enkele eieren tegen het hoofd. De kinderen in haar auto, tussen de acht en tien jaar, werden angstig.
In Heerenveen werd een antiek ijzeren hek vernield.
In Sneek waren zon 200 scholieren op pad. Aan het Leeuwenburg werd een container in het water geschopt. Op de Julianastraat liep een knaap over de motorkap van een auto, op de Kanaalstraat werd een verkeersbord uit de grond getrokken en op de Galigastraat werden twee stoepborden van een winkel vernield. De daders zijn gepakt en krijgen een proces-verbaal voor vernieling.
In totaal is tegen ruim tien scholieren proces-verbaal opgemaakt. In de meeste gevallen is dat op straat gebeurd. In een enkel geval werd de dader meegenomen naar het bureau om de zaak af te handelen. Niemand is ingesloten gebleven.

Bolsward: politie zoekt getuigen van ongeval
De politie zoekt getuigen van een ongeval in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Snekerstraat. Een 23-jarige Bolswarder loopt die nacht omstreeks 01.45 uur ter hoogte van het busstation in de richting van de stad. De voetganger ziet vanuit de richting van de stad een rode personenauto (merk en kenteken onbekend) al slingerend naderen. Eenmaal in de buurt komt de auto slingerend op de voetganger af. Hij moet dan ook aan de kant springen om een aanrijding te voorkomen. Hierbij komt de Bolswarder verkeerd terecht en breekt zijn pols. De automobilist is doorgereden zonder zich om het slachtoffer te bekommeren. De politie komt graag in contact met getuigen van dit ongeval of ieder ander die iets kan verklaren over de bestuurder van de auto. Zij kunnen zich melden bij de politie via 0900 8844.

Drachten: inbraak in horecagelegenheid
De politie onderzoekt een inbraak in een horecagelegenheid aan de Handwerkerzijde. In de nacht van zondag op maandag kwam men binnen na het forceren van een raam. In het pand werd uit een kassalade een geldbedrag weggenomen. Een 47-jarige inwoner van Drachten deed aangifte.

Oldeholtpade: aanrijding met letsel
De politie heeft maandagmiddag een onderzoek ingesteld naar een aanrijding op de Stellingenweg, waarbij een 16-jarige bromfietser uit Noordwolde gewond raakte. Een 49-jarige man uit Ruinen reed met een bestelauto over de hoofdrijbaan en sloeg rechtsaf een inrit in. Juist op dat moment passeerde op de parallelweg de bromfietser. Een aanrijding was het gevolg. De bromfietser kwam ten val en is met vermoedelijk een beenfractuur overgebracht naar het ziekenhuis.

Lemmer: schoorsteenbrand
De politie heeft maandagmiddag geassisteerd bij een brand in een woning aan de Albert Koopmanstraat. De bewoners zagen dat de openhaard steeds feller begon te branden, totdat de vlammen en de rook de huiskamer in kwamen. De bewoners verlieten het pand en de brandweer werd gewaarschuwd. Die constateerde dat het om een flinke schoorsteenbrand ging en bluste het vuur.

Heerenveen: gewonde bij aanrijding
De politie heeft maandagmiddag een onderzoek ingesteld naar een aanrijding op de Uraniumweg. Op de kruising van deze weg met de Chroomweg kwamen twee personenautos, bestuurd door een 64-jarige vrouw uit Houtigehage en een 30-jarige man uit Drachten, met elkaar in aanrijding. Een passagier van de vrouwelijke bestuurder, een 12-jarig meisje uit Houtigehage, is met nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis.

Drogeham: inbreker overlopen
De politie is op zoek naar de daders van een inbraak in een woning aan de Lytse Wei. Maandagmiddag omstreeks 15.30 uur zag de bewoonster, een 32-jarige vrouw, vanaf de bovenverdieping dat een onbekende man naar haar woning liep en aanbelde. De vrouw deed niet open, waarna de man naar de achterzijde liep en een raam forceerde. Daarop ging de bewoonster naar beneden. De inbreker schrok van de vrouw en vluchtte weg in de richting Kootstertille. Volgens getuigen is hij bij een tweede dader in de auto gestapt en weggereden. Het gaat om een getinte man met kort krulletjes haar en normaal postuur, gekleed in een beige jas. Van de bestuurder is geen signalement bekend. Door de politie is een buurtonderzoek ingesteld. Daaruit bleek dat de dader eerder die dag ook in de straat was geweest. Hij had toen ook bij iemand aangebeld maar heeft voor zover bekend op dat moment niet ingebroken.

Minnertsga: verwarde man dreigt met mes
De politie heeft maandagavond een 50-jarige man uit Minnertsga aangehouden op verdenking van bedreiging. Eerst bedreigde hij een 55-jarige man uit Minnertsga, die met koekjes langs de deur ventte en ook bij de woning van de verdachte aan De kamp kwam. De verdachte was daar kennelijk niet van gediend en kwam naar buiten met een mes. Volgens de aangever maakte hij enkele stekende bewegingen. Buurtbewoners, die de verdachte op zijn gedrag aanspraken, werden eveneens bedreigd. Twee van hen deden eveneens aangifte van bedreiging. De verdachte was verward. Hij is aangehouden en voor medisch onderzoek en strafrechtelijke afhandeling eerst ingesloten.

Leeuwarden: auto rijdt woonboot aan
De politie heeft maandagavond een onderzoek ingesteld naar een eenzijdige aanrijding op de Westersingel. Een personenauto komende uit de richting van de Tesselschadestraat, bestuurd door een 19-jarige jongeman uit Dongjum, haalde in de bocht naar rechts een auto in. Hij schrok van een tegenligger, stuurde bij en verloor de controle over het voertuig. Hij raakte daarbij een lantaarnpaal. Daardoor draaide hij een keer om zijn as, reed een verdeelkast van het gasbedrijf omver en kwam tot stilstand half op de wal en half op een woonboot. De bestuurder raakte niet gewond. Het energiebedrijf kwam ter plaatse om het gas af te sluiten. De auto werd weg getakeld. Hoe groot de schade is aan de boot, bewoond door een 44-jarige man, is nog niet bekend.

Zwaagwesteinde: rijden onder invloed
De politie heeft maandagnacht een 24-jarige beginnend bestuurder uit Wergea betrapt op het rijden onder invloed. Hij werd met zijn auto gecontroleerd op de Kuikhornsterweg. Aan het bureau blies hij 150 ug/l. Daarvoor kreeg hij een proces-verbaal en een rijverbod. Het was al de tweede keer dit jaar dat de verdachte was gepakt voor het rijden onder invloed. Een rijbewijs kon hij niet tonen. Volgens de verdachte was hij dat verloren. De politie vermoedt echter dat het in verband met het eerdere geval is ingevorderd. Dat wordt nog onderzocht. Als dat het geval is, wordt tegen de verdachte ook proces-verbaal voor het rijden met een ingevorderd rijbewijs opgemaakt.