GAIA


Persbericht © GAIA

26 november 2007

Europese landbouwministers keuren EU-verbod op honden- en kattenbont unaniem goed

GAIA: `Een belangrijk signaal aan China en andere landen tegen de wrede honden- en kattenslachtingen voor bont'

Vandaag keurde de Europese Raad van Landbouwministers de verordening goed die de handel, import en export in bont en andere producten van katten en honden verbiedt in de Europese Unie. De dierenrechtenorganisatie GAIA, die mee ijverde voor het verbod, is erg opgetogen. Het Belgisch Parlement keurde vorig jaar in november een soortgelijk verbod goed, na acties van ondermeer GAIA. Het Europees verbod is van toepassing vanaf 31 december 2008.

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: `Europa geeft vandaag een belangrijk signaal aan China en andere landen tegen de wrede honden- en kattenslachtingen voor bont.'

Europa volgt België
Enkele dagen nadat het Belgisch Parlement unaniem stemde voor een handelsverbod op honden en kattenbont in november vorig jaar, stelde de Europese Commissie voor een zelfde verbod in te voeren in heel de EU. Op 19 juni keurde het Europees Parlement dat voorstel goed, met enkele aanpassingen. Vandaag werd de verordening unaniem aangenomen door de Europese Raad van Landbouwministers.

De nieuwe wet verplicht de lidstaten om aan de Europese Commissie te melden welke maatregelen voor de toepassing van deze verordening. Ze moeten ook aan de Commissie melden welke strafbepalingen ze afkondigen bij inbreuken op het verbod.

Uitzondering voor taxidermie
De Commissie kan een uitzondering toestaan voor educatieve doeleinden (musea) en voor taxidermie (opzetten van dieren).

Honden- en kattenbont in België
Vooral in China, maar ook in andere Aziatische landen, worden jaarlijks meer dan twee miljoen honden en katten afgemaakt voor bont. De dieren worden gevangen of onder vreselijke omstandigheden gefokt en vaak worden ze levend gevild. Het merendeel van dit bont wordt geëxporteerd naar Noord-Amerika en Europa. De Verenigde Staten hebben al een gelijkaardig verbod sinds november 1999. De pelzen worden niet alleen verwerkt in kleding, maar ook in speelgoed, kattenspeeltjes en (reuma)dekens. Omdat honden- en kattenbont relatief goedkoop is, wordt het ook gebruikt voor het bekleden van beeldjes en poppetjes met bont.