Gemeente Zwolle

Klankbordgroep wil verkeersknip Stadshagen houden

Datum uitgave persbericht: 11/27/2007

De klankbordgroep Stadshagen heeft Wethouder Verkeer, Janco Cnossen, geadviseerd om de verkeersknip in Stadshagen te handhaven. De groep heeft zich gebogen over de vraag of de `pijn' van de verkeersknip kan worden verzacht. In Stadshagen moet snelverkeer buitenom rijden en kan alleen langzaam verkeer gebruik maken van snelle routes door de wijk.

De klankbordgroep heeft een lijst met eisen opgesteld waaraan een eventueel alternatief voor de verkeersknip moet voldoen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de verkeersveiligheid, normen voor luchtkwaliteit en toegankelijkheid voor hulpdiensten. Na bestudering van vele alternatieven is de klankbordgroep tot de conclusie gekomen dat geen enkel alternatief voldoet aan de eisen. Daarom adviseert de klankbordgroep om de verkeersknip te handhaven. Daarnaast is een aantal suggesties gedaan om de leefbaarheid en veiligheid in Stadhagen te vergroten. Van het nemen van verkeersremmende maatregelen op de doorgaande wegen in Stadshagen tot het samen met scholen komen tot creatieve oplossingen om de verkeersveiligheid rondom scholen te vergroten.

Waardering

Wethouder Janco Cnossen heeft zijn waardering uitgesproken voor de constructieve wijze waarop de klankbordgroep te werk is gegaan en voor de grote inzet van de leden, die dit in hun vrije tijd hebben gedaan. De gemeente gaat de adviezen van de klankbordgroep bestuderen.

Aanleiding

Nu de nieuwbouwwijk Stadshagen voor meer dan de helft gereed is, ervaren bewoners aan den lijve wat de verkeerknip betekent. Voor- en tegenstanders van de zogenoemde verkeersknip bezochten een informatiebijeenkomst van de gemeente op 15 mei. Bewoners werd gevraagd om deel te nemen aan een klankbordgroep. Deze groep heeft zich in 6 sessies gebogen over het vraagstuk.
Het doel van de klankbordgroep was:


1. optimaal profiteren van de lokale kennis om de auto-ontsluitingstructuur (bestemmingsplan 1995) inhoudelijk te toetsen aan de actualiteit.

2. inzicht verkrijgen in de verschillende belangen die een rol spelen
3. voorstellen formuleren c.q. adviseren inzake verbeteringen waarop het gemeentebestuur zal reageren.