Ingezonden persbericht




PERSBERICHT 27 November 2007

Bonaire volledig over op duurzame energie

Vandaag heeft EcoPower Bonaire BV, een consortium van Evelop, Enercon en MAN een contract getekend met het Water & Energiebedrijf Bonaire (WEB NV) om een gecombineerd wind- biodieselsysteem te bouwen. Dit systeem bestaat uit 13 windturbines en een biodieselfabriek. Bonaire zal daarmee het eerste Caribische eiland zijn dat volledig van duurzame energie is voorzien. Het complete systeem is in staat om het hele eiland vanaf medio 2009 van elektriciteit te voorzien. De eerste windturbine is vijf maanden geleden al geïnstalleerd en met de opening daarvan wordt ook de start van de rest van het project ingeluid.

De eerste windturbine is al eerder dit jaar geïnstalleerd om ervaring te krijgen met windenergie op Bonaire en zo de kosten voor elektriciteit op de korte termijn te verminderen. Deze turbine is nu bijna vijf maanden in gebruik. Tijdens de eerste maanden heeft de turbine ver boven verwachting gepresteerd. Met het nieuwe systeem zullen de kosten voor elektriciteitsproductie lager zijn dan de kosten bij gebruik van het huidige, op fossiele brandstof gebaseerde, systeem.

Energievoorziening door wind en biodiesel

De verwachting is dat het totale project in het tweede kwartaal van 2009 is afgerond. De volgende 12 windturbines worden gebouwd aan de noordoost kust van Bonaire, de windzijde van het eiland. Elke turbine produceert idealiter tussen de 0.8 - 0.9 MW. Het windpark alleen zou al in de totale huidige elektriciteitsvraag kunnen voorzien. De nieuwe biodieselfabriek (13MW) wordt gebouwd in de noordwest hoek van Bonaire, vlakbij de zogenaamde BOPEC-site. In beginsel gebruikt deze fabriek nog fossiele diesel, maar de eerste experimenten worden momenteel uitgevoerd met biodiesel uit algen. De verwachting is dat de fabriek na twee tot drie jaar over zal gaan op biobrandstof. Dit project illustreert de missie van Econcern: 'een duurzame energievoorziening voor iedereen'.

EcoPower Bonaire is de eigenaar en exploitant van het wind-biodieselsysteem en heeft lokale medewerkers in dienst voor management en uitvoering. Evelop wordt de grootaandeelhouder van EcoPower Bonaire, terwijl ENERCON en MAN de minderheidsaandeelhouder zjin.

Evelop is, als de ontwikkelaar, verantwoordelijk voor het management en coördinatie (inclusief de lokale ondersteuning), financiële constructie, contracten en financiën. ENERCON wordt de leverancier van de windturbines en is verantwoordelijk voor de installatie van de windturbines. MAN is de totaalleverancier van de zware brandstof dieselfabriek en verantwoordelijk voor de installatie en onderhoud van de dieselfabriek.

Evelop (www.evelop.com)

Evelop is onderdeel van Econcern, met missie luidt: 'een duurzame energievoorziening voor iedereen'. Haar ambitie als duurzame energie projectontwikkelaar is om de grootste portfolio op het gebied van duurzame energie wereldwijd te ontwikkelen en realiseren. Evelop is momenteel actief op het gebied van offshore en onshore wind, biomassa, zonne-energie, 'seawater air conditioning' en de ontwikkeling van duurzame energie utiliteitsbouw, woningbouw en infrastructuur.

Econcern heeft 900 professionals in dienst in 19 landen wereldwijd en behoort tot de 500 snelst groeiende bedrijven in Europa.