Gemeente Delft

Delft pakt fietsendiefstal aan

Delft streeft naar vijftien procent minder fietsendiefstal in 2010, ten opzichte van de cijfers uit 2006. Zo wil de gemeente het fietsen weer aantrekkelijk maken en het fietsgebruik stimuleren. In de strijd tegen fietsendiefstal, heeft Delft een maatregelenpakket opgesteld, waaronder een gratis fiets-graveeractie voor alle Delftenaren. Op zaterdag 1 december wordt het startsein gegeven voor de uitvoering van het plan, tijdens een 'fietsendiefstalshow'. Hier wordt ook voorlichting gegeven over het goed en veilig stallen van fietsen.

De show vindt plaats op het Vesteplein van 13.00 tot 14.00 uur. Een als fietsendief vermomde acteur laat het publiek zien hoe zij hun fietsen goed op slot kunnen zetten. Er worden enkele slechte fietssloten opengebroken en verkeerd gestalde fietsen 'gestolen'. De fietsendief laat zo zien hoe eenvoudig fietsen gestolen kunnen worden. Het publiek wordt op speelse wijze bij de show betrokken en krijgt informatie over een goede bescherming van de fiets tegen diefstal. Na afloop van de show kunnen fietsen gratis worden gegraveerd. Gratis graveren kan ook nà 1 december, op dinsdag t/m zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur in de werkplaats van de bewaakte stalling aan het Vesteplein. Geïnteresseerden hoeven alleen een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.

Fietsendiefstal in Delft is de laatste jaren afgenomen door meer politiecontrole en de inzet van extra (bewaakte) fietsenstallingen. Nog steeds vinden fietsendiefstallen plaats, voornamelijk in de binnenstad, rondom het treinstation, in Westerkwartier en Voordijkshoorn. Op 29 november biedt wethouder Anne Koning de gemeenteraad de nota 'Maatregelenpakket Aanpak Fietsendiefstal' aan. De nota beschrijft de maatregelen tegen diefstal, door educatie- en informatieacties, handhaving en subsidies.

---

Noot voor de pers (