Amsterdam Oud Zuid


Werk op straat niet over één nacht ijs

Stadsdeel Oud-Zuid werkt continu aan het onderhoudsniveau van straten. Wat niet altijd voor bewoners zichtbaar is, is de zorgvuldigheid waarmee deze werkzaamheden gepland worden. Want de leefbaarheid en bereikbaarheid in het stadsdeel staan voorop, ook als het gaat om overlast bij werkzaamheden.

Het stadsdeel werkt voor een zo gunstig mogelijke planning nauw samen met onder meer Waternet, GVB en Nuon. Doel is om zoveel mogelijk werk in één keer uit te voeren, zodat een straat ook maar één keer open hoeft en de overlast beperkt blijft. Wanneer het gaat om werkzaamheden aan de belangrijkste doorgaande (auto)routes is niet het stadsdeel, maar de Dienst IVV (Infrastructuur, Verkeer en Vervoer) verantwoordelijk voor de planning. Bureau Stadsregie, onderdeel van Dienst IVV bepaalt welk werk voorrang heeft.

Voorbereiding

Een intensieve voorbereiding neemt meerdere jaren in beslag. Bij een groot project, zoals de herinrichting van de Van Baerlestraat, ligt zo'n voorbereidingstijd op ruim drie jaar. In die periode stemt het stadsdeel werkzaamheden op elkaar af en sluit ze contracten met aannemers. Daarnaast worden de definitieve werktekeningen opgesteld en de projectfinanciering rondgemaakt. Ook de afstemming met bewoners door inspraakrondes en vergunningprocedures vergt de nodige aandacht en tijd. Het stadsdeel houdt de regie door het werk te faseren, te werken in de nacht of avonduren, of door het werk in delen uit te voeren.

Van Baerlestraat

Deze aanpak zorgt ervoor dat in een vroeg stadium duidelijk is wat de gevolgen zijn wanneer een project toch uitloopt. De werkzaamheden aan de Van Baerlestraat hebben bijvoorbeeld direct invloed op de planning van de herprofilering van de Amstelveenseweg. Het werk aan de Van Baerlestraat duurt tot eind 2008. Om te voorkomen dat twee belangrijke doorgaande autoroutes tegelijkertijd open liggen, verschuift het werk aan de Amstelveenseweg naar 2009. Op die manier blijft het stadsdeel bereikbaar en verbonden met de rest van de stad.

Informeren

Wij informeren bewoners en ondernemers vooraf uitvoerig over de werkzaamheden. Dit gebeurt onder andere via informatieavonden, bewonersbrieven, aankondigingen in de Stadsdeelkrant en op deze website.

Daarnaast zijn eventuele omleidingen tijdens het werk te vinden op www.bereikbaar.amsterdam.nl en te zien op de lokale zender AT5.