Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Weggeefwinkel Utrecht is weer actief

Utrecht, 27 november 2007
Eind september jongstleden moest de Utrechtse Weggeefwinkel noodgedwongen haar kraakpand tegenover het Centraal Station verlaten. Hoewel er momenteel nog geen nieuwe plek gevonden is, wordt er toch alvast een nieuwe start gemaakt. Bovendien wordt er door onder andere vrijwilligers van de Weggeefwinkel hard gewerkt aan de opbouw van nieuwe initiatieven.

Tot de Weggeefwinkel een nieuwe plek gevonden heeft zal er elke koopzondag (dus in december elke week) tussen 13.00 uur en 16.30 uur een Weggeefwinkelkraam te vinden zijn op de Stadhuisbrug in Utrecht (dat is aan de voorkant van het aloude stadhuis). Iedereen is welkom om daar goederen (voor zover met een bakfiets vervoerbaar), gratis te komen brengen of voor niets mee naar huis te nemen. Als protest tegen het bizarre feit dat mensen steeds vaker en langer, in november en december zelfs zeven dagen per week, worden aangezet tot kopen, hebben wij de koopzondagen uitgekozen.

De Weggeefwinkel is een winkel waar de artikelen niet te koop, maar te geef zijn. Iedereen kan er goederen komen brengen en iedereen mag er goederen komen halen. Deze diensten kunnen gratis verleend worden, omdat de Weggeefwinkel zich in kraakpanden huisvest. één van de vrijwilligers: "We willen de ontwikkeling afremmen dat mensen zo veel mogelijk nieuwe goederen gaan kopen. Dit koopgedrag leidt namelijk tot overproductie en veroorzaakt dus extra schade aan het milieu. Verder willen wij laten zien dat het niet nodig is om te streven naar steeds maar meer winst."

Natuurlijk blijft het niet bij een kraam op koopzondag. De Weggeefwinkel is samen met enkele andere personen en initiatieven, verenigd onder de naam Pand X, hard op zoek naar een nieuw te kraken pand in het centrum van Utrecht. Pand X wil een plek worden waar allerlei activiteiten plaatsvinden die gratis zijn, of waarvoor een vrijwillige donatie gevraagd wordt. Deze activiteiten kunnen variëren van een breiclub tot een politiek debat. In Pand X zullen in ieder geval De Weggeefwinkel en gratis internetwerkplek Puscii (die het pand aan het Stationsplein deelde met de Weggeefwinkel) een plek krijgen. Mensen die panden in (het centrum van) Utrecht weten die minimaal een maand leeg staan worden gevraagd dit te melden via pandx@puscii.nl.

Als eerste initiatief van Pand X word er op (on)regelmatige basis een nieuw krantje, de X, uitgegeven. Hierin staan de laatste plannen en ontwikkelingen rondom Pand X, verslagen en aankondigingen van acties en feestjes, ingezonden brieven en nieuws uit Utrecht en over kraken. Het eerste nummer, Annie X (met extra aandacht voor de vertrekkende burgemeester van Utrecht), is al uit. Het is op verschillende plekken in Utrecht en daarbuiten te vinden of te bestellen via pandx@puscii.nl.

Het krantje kopieren en Pand X opzetten kost helaas geld. Daarom wordt er in het ACU aan de Voorstraat 71 te Utrecht een benefietconcert georganiseerd. Dit concert vindt plaats op woensdag 12 december 2007 vanaf 21.30 uur. Naast informatie krijgen over de plannen van Pand X is iedereen daar welkom om te komen luisteren naar The BucketBoyz (deze groep speelt bluegrass-muziek, een vorm van country), Elvis & the Burgerkings (deze groep speelt rockebilly, een vorm van rock and roll), Grassmoawer uit Wageningen en dj Maxi. De entreeprijs bedraagt vijf euro. Met vriendelijke groet,

De Weggeefwinkel, Puscii en het toekomstige Pand X

http://www.weggeefwinkelutrecht.nl
http://www.puscii.nl
http://stationsplein.puscii.nl

---