Gemeente Den Haag

Persbericht Gemeente Den Haag, Dienst Stedelijke Ontwikkeling Den Haag, dinsdag 27 november 2007

Haagse binnenstad sfeervol en gezellig
Meer bezoekers en hogere waardering Haagse binnenstad

Op jaarbasis weten inmiddels ruim 32 miljoen bezoekers de weg naar de Haagse binnenstad te vinden. Vergeleken met het eerste Bezoekersonderzoek Binnenstad uit 1997 betekent dit een stijging van 20 procent. De doelstelling van destijds 15% groei tot 2010 is daarmee ruimschoots overtroffen.

De gemeente Den Haag werkt samen met de Kamer van Koophandel Haaglanden en de Stichting Binnenstad Den Haag in het Bureau Binnenstad aan een aantrekkelijke en concurrerende binnenstad. Binnenstadswethouder Peter Smit en voorzitter van de Stichting Binnenstadsmanagement, Ad Dekkers zijn trots op het behaalde resultaat: 'De toename van de bezoekersaantallen en de hogere waarderingen van bezoekers en inwoners voor onze binnenstad zijn een felicitatie waard aan iedereen die in de binnenstad werkt. Het gaat er nu om deze positieve trend ook de komende jaren te bestendigen,'

In de afgelopen tien jaar hebben bezoekers hun verblijf in de Haagse binnenstad met gemiddeld een half uur verlengd. Vaak is het winkelaanbod reden voor een bezoek, maar de horeca, musea, bioscopen en theaters zijn steeds belangrijkere trekkers. Niet alleen de inwoners van Den Haag komen graag in de binnenstad, maar Den Haag trekt ook steeds meer bezoekers van buiten de stad. Inwoners en bezoekers waarderen de binnenstad beiden met het rapportcijfer 7,3. Met name de parkeermogelijkheden, sfeer en gezelligheid worden de laatste tien jaar steeds beter beoordeeld. Bovendien worden sfeer en gezelligheid genoemd als belangrijke pluspunten voor de binnenstad.

Hoge waardering
Winkelen vormt overdag de belangrijkste reden om een bezoek te brengen aan de Haagse binnenstad. Over de openstelling van de winkels op zondag zijn de bezoekers bijzonder positief. Van alle aspecten worden de koopzondagen met een 7,5 het hoogst gewaardeerd. 's Avonds zijn de horeca, de culturele instellingen en de uitgaansgebieden populair. De meeste bezoekers zijn dan vooral te vinden in de gebieden rond het Plein, het Lange Voorhout en de Grote Markt. Van het stijgende aantal bezoekers van buiten Den Haag is 16 procent afkomstig uit de regio Haaglanden (t.o.v. 15% in 1997), 12 procent uit de overige delen van Zuid Holland (t.o.v. 8% in 1997) en 17 procent uit de resterende delen van Nederland (t.o.v. 13% in 1997).


- - - - - - - - - - - - - - - - - - -