Gemeente Rotterdam

27 november 2007

Salon Miko opent deuren aan Crooswijkse weg

Eerste onderneming uit pilot borgstellingsregeling voor bedrijfskredieten

Dinsdag 27 november opende wethouder Dominic Schrijer hair en beautysalon Miko. Ondernemersechtpaar de heer en mevrouw Tayebi zijn de eersten die gebruik maken van de 'pilot borgstellingsregeling voor bedrijfskredieten'. Deze regeling maakt het mogelijk voor mensen met een uitkering om toch een eigen onderneming te starten. Er zijn inmiddels 16 aanvragen gehonoreerd. Naar verwachting kunnen tot juli 2008 100 ondernemers van start door deze regeling.

De regeling heeft als doel het ondernemerschap vanuit een uitkering toegankelijker te maken en ervoor te zorgen dat de financiering van dit type startende bedrijven via een reguliere bank verloopt.

De hoogte van de borgstelling is maximaal ¤ 31.500,- per starter. Het ondernemersplan van de starter wordt getoetst op levensvatbaarheid. Bij een positieve uitkomst wordt het krediet aangevraagd. Als de ondernemer een uitkering via het UWV ontvangt, vindt er afstemming met de re-integratiecoach plaats. Na de start wordt de nieuwe ondernemer begeleid.

Voor de regeling komen in aanmerking: mensen met een WW-uitkering, een WWB-uitkering, WAO-, WAZ-, WAJONG, ZW- of WIA-uitkering. Mensen die WIA verzekerd zijn en structurele beperkingen hebben en personen die korter dan 2 jaar geleden gestart zijn met een bedrijf of zelfstandig beroep vanuit bovengenoemde uitkeringen.

De proef is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat hiermee het ondernemen vanuit een werkloosheidssituatie voor meer doelgroepen toegankelijk wil maken maken en daarnaast de financiering ervan via banken te laten verlopen. De proef loopt in Rotterdam, Leeuwarden en Lelystad.