ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV steunt motie over gehandicaptenzorg

ABVAKABO FNV maakt zich net als de raden van bestuur van instellingen in de gehandicaptenzorg zorgen over de nieuwe bezuinigingen, die minister Klink en staatssecretaris Bussemaker opleggen aan de gehandicaptenzorg. Hans Moerman, bestuurder ABVAKABO FNV: "Als de plannen van de staatssecretaris doorgaan, zal dat grote gevolgen hebben voor de werkgelegenheid en de kwaliteit van zorg. En dat is waar de vakbond voor waakt."

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) op 22 november debatteerden bestuurders en directeuren met de staatssecretaris van VWS Jet Bussemaker. De eersten vinden dat er teveel bezuinigd is in de gehandicaptenzorg en dat het in een tijd van economische groei niet te verkopen is aan medewerkers, cliënten, hun familie en vrienden, dat er weer bezuinigd wordt het komende jaar. De staatssecretaris gaf aan dat ze de gehandicaptenzorg juist ontziet in deze bezuinigingsronde binnen de AWBZ en dat ze door de groei van de AWBZ niet ontkomt aan het doorvoeren van de bezuinigingen. Zij claimt dat de gehandicaptenzorg er niet slecht uitspringt en er op bepaalde gebieden komend jaar ook geld bij krijgt.

Kwaliteit door bezuinigingen onder druk

Kern voor de verontwaardiging van de sector is de stapeling van maatregelen die zij te verwerken krijgt. Het huidige bezuinigingsbeleid staat haaks op de ambities om de cliënt centraal te stellen en op het totaalpakket van deskundigheidseisen en kwaliteitsverbeteringen, die de sector moet en wil doorvoeren. De mogelijkheden om thuis zorg en ondersteuning op maat te leveren, nemen af. De recent aangekondigde bezuinigingen van het komende jaar zijn een generieke korting van 1 procent en korting van 7 procent op de extramurale producten ondersteunende begeleiding en persoonlijke verzorging.

Motie

De bestuurders en directeuren toonden weliswaar begrip voor de problemen van de staatssecretaris (de schijnbaar onbedwingbare groei van de AWBZ, die zij nu moet terugdringen), maar zij vinden dat gehandicapten, de meeste kwetsbare groep in de samenleving, daar niet de dupe van mogen worden. Daarom is ná het vertrek van de staatssecretaris nog verder gediscussieerd en werd de volgende motie aangenomen.
27-11-2007, Gehandicaptenzorg | Meer over: gehandicaptenzorg, zorg |