Politie Haaglanden

Extra persbericht 27 november

Delft, 27-11-2007

Start anti-zakkenrollerijcampagne Delft
Delft - Donderdag 29 november vanaf 11.00 uur start in Delft een anti-zakkenrollerijcampagne in de Delftse binnenstad. Dit vindt plaats nabij het winkelcentrum aan de Veste en in het nieuwe winkelcentrum aan het Bastiaansplein. De campagne is tot stand gekomen in samenwerking met Politie Haaglanden, gemeente Delft , winkeliers en ondernemers.

Stijging cijfers
De laatste maanden is het aantal aangiften voor zakkenrollerij gestegen. De verhoging is vooral te zien in de binnenstad van Delft. Uit de aangiften blijkt dat 2/3 van de zakkenrolincidenten plaatsvindt in winkels, warenhuizen en horecagelegenheden. 1/3 van de incidenten betreft zakkenrollerij in de openbare ruimte. Tot en met oktober van dit jaar werd in 192 gevallen aangifte gedaan van zakkenrollerij. In 2006 werd in 170 gevallen aangifte gedaan van zakkenrollerij. Nu de drukke feestmaanden november en december weer voor de deur staan, is dit een goed moment via een campagne aandacht te vragen voor dit probleem en bezoekers van de binnenstad voor te lichten over het voorkomen van zakkenrollerij.

Samenwerking gemeente Delft
De campagne waarbij door medewerkers van de gemeente Delft (Toezichthouders Openbare ruimte) en politiepersoneel bezoekers van het winkelgebied publiek geïnformeerd wordt op het fenomeen zakkenrollerij. Zij lichten bezoekers en winkelend publiek voor over het voorkomen van zakkenrollerij. Publiek krijgt in de vorm van een flyer enkele tips. Daarnaast surveilleert Politie Haaglanden extra in het centrum, zowel in uniform als in burger.

Boeven op straat
Om de actie wat meer naar voren te halen zet de politie en de gemeente Delft op enkele dagen een heuse boef in. Donderdag 29 november en vrijdag 29 november en dinsdag 4 december zal een medewerker in een echt boevenpak bezoekers attenderen op de risicos die zij lopen op zakkenrollerij. De boef kunt donderdag 29 november vanaf 11.30 uur ontmoeten op de Paradijspoort nabij de HEMA.

Tips
Enkele tips die het zakkenrollen bemoeilijken:

* Draag uw tas met de schouderriem om een schouder en de hals, zodat de tas voor u hangt en niet achteloos naast of achter u
* Wees u er altijd van bewust dat er mensen zijn die het op uw geld en tas hebben voorzien

* Stop uw geld/waardevolle voorwerpen altijd zorgvuldig weg
* Vermijd het gebruik van een grote, opvallende portemonnee
* Neem niet meer geld mee dan u denkt nodig te hebben
* Leg uw portemonnee niet voor het grijpen in een tas
* Doe de portemonnee zoveel mogelijk in de jaszak
* Gebruik een tas van stevig materiaal dat niet makkelijk doorgesneden kan worden of breng een versteviging in uw tas aan
* Draag uw tas met de klep/sluiting altijd aan de binnenzijde (naar uw lichaam toegekeerd)

* Draag een tas met ritssluiting altijd aan de voorzijde van uw lichaam en draag een handtas eventueel onder de jas
* Draag een tas niet aan de straatzijde

* Neem uw tas altijd mee in de paskamer

* Als iemand op uw kleding knoeit, bijvoorbeeld mayonaise of de as van een sigaret, maak dit dan zelf schoon en wijs hulp van een vreemde resoluut af.

Doe altijd aangifte. Immers alleen krijgt de politie inzicht in aantallen en mogelijke daderpatronen. Aangifte kunt u doen op het Politiebureau aan de Jacoba van Beirenlaan nr 1 of via internet, www.polittie.nl/haaglanden. Bent u getuige van een zakkenroller? Noteer of onthoudt het signalement en bel de politie via 0900-8844. U kunt altijd indien het plaats vindt in een winkel de bedrijfsbeveiliging inschakelen.