Partij van de Arbeid

Reactie PvdA op 1040 urennorm

27-11-2007 04:06

Al een week lang voeren scholieren acties omdat ze vinden dat er meer kwaliteit moet komen in het onderwijs en omdat de studiedruk te hoog is. PvdA-kamerlid Margot Kraneveldt vindt dat de politiek nu aan zet is: We kunnen oeverloos blijven discussiëren over het aantal uren, maar het gaat erom dat leerlingen voldoende uren van voldoende kwaliteit krijgen.

De 1040-uren norm
Scholieren zijn ontevreden zijn over de zogenaamde 1040-uren norm en vrezen dat door deze norm de kwaliteit achteruit gaat. Ook vinden ze de werkdruk te hoog geworden en ze willen daarom dat het minimumaantal lesuren wordt teruggebracht tot 960 per jaar. Bovendien eisen zij dat de gaten in de roosters worden gedicht. De protesten van scholieren en scholen hebben effect gehad. Scholen krijgen de mogelijkheid maximaal veertig uur naar keuze in te vullen, gericht op leerlingen die daarmee gebaat zijn. Hierover heeft de staatssecretaris afspraken gemaakt met de sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs (VO-Raad).

De PvdA stemde destijds tegen de 1040-uren norm, maar een Kamermeerderheid van CDA, VVD, GroenLinks, D66 en Geert Wilders stemde voor. De PvdA voorzag de problemen die nu zijn ontstaan. Toch vindt Kraneveldt niet dat de wet nu meteen veranderd moet worden: De wet veranderen duurt minstens een jaar. Daar hebben scholen en leerlingen nu niets aan. De PvdA wil de afspraken van de staatssecretaris met de VO-Raad een kans geven en kijken of ze in de praktijk het gewenste effect hebben. Is dat laatste niet het geval, dan pleiten wij net als destijds voor een bandbreedte van 960-1040 uur. Er zijn ook scholen die meer dan 150 uur onder de norm zitten, dat is echt te gek. Die scholen krijgen een boete en dat is terecht. Dit mag echt niet voorkomen. Zo doe je leerlingen tekort.

De Kwaliteitsagenda Voortgezet Onderwijs is op 26 november gepresenteerd, daarin worden op diverse terreinen concrete afspraken gemaakt voor een beter Voortgezet Onderwijs. De discussie daarover vindt na het kerstreces plaats. Dan kunnen we alles in samenhang bezien', aldus Kraneveldt.

Scholierenacties
De PvdA vindt het een goed initiatief dat scholieren hun stem laten horen om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen, maar betreurt dat er enkele relschoppers tussen zitten die de goedbedoelde acties overschaduwen. De incidenten mogen het zicht op de gegronde bezwaren van scholieren niet benemen.