Meer participatie mogelijk

27/11/2007 16:00



Wissenraet van Spaendonck



Meer participatie mogelijk

Jobcoach op het schoolplein van Mind at Work wint Arbeidsdeskunde Award

Papendal, 27 november 2007 - Het moet mogelijk zijn de participatiedoelstellingen van dit kabinet te halen. De economie trekt aan, ondernemers staan in de rij met veel vacatures en vele professionals staan te trappelen om die mensen die nu nog niet meedoen, naar werk te begeleiden. Dat stellen Boaborea en NVvA tijdens de Alternatieve Participatietop op 27 november 2007.

Het doemdenken kan afgelopen zijn. Met meer dan 1,4 miljoen mensen aan de kant en 200.000 moeilijk vervulbare vacatures moet het juist nu mogelijk zijn om de participatiedoelstelling van het kabinet te halen. Werkgevers hebben al diverse banenplannen gepresenteerd. Niet alleen om de ruil met het ontslagrecht te realiseren, maar gewoonweg ook om vacatures vervuld te krijgen. En met een aantrekkende economie worden de mogelijkheden alleen maar groter. Dat de afstand tot werk ook groter wordt -immers een grote groep heeft al langere tijd niet gewerkt, of kent bepaalde handicaps - maakt het er niet makkelijk op. Maar als het nu niet lukt, lukt het nooit.

De creativiteit en resultaten van professionals, actief als arbeidsdeskundige, jobcoach, bedrijfsarts of re-integratieadviseur, zijn de afgelopen jaren sterk toegenomen. Zo zien we dat het gelukt is het ziekteverzuim bij bedrijven verder terug te dringen tot 4,5%; dat werkgevers meer en meer preventief gezondheidsbeleid voeren en de WIA instroom daalt. Dat blijkt ook uit de Alternatieve Participatietop: begeleiding naar ondernemerschap, omgaan met chronische ziekten, empowerment van eigen kunnen bij allochtone jongeren, maar zeker ook bij andere doelgroepen. Mentaliteitsverandering en eigen verantwoordelijkheid voor leefstijl en inzicht in succesfactoren van re-integratie, het zijn allemaal elementen die kunnen helpen. Er is niet één oplossing; er zijn er vele!

NVvA en Boaborea pleiten voor het stevig doorzetten van de participatieagenda van dit kabinet. Met de huidige aanpak worden zaken wel met de mond beleden, maar niet in de praktijk uitgevoerd. Nog steeds heeft 60% van de mensen die voor een WWB-uitkering in aanmerking komt na een jaar geen aanbod op re-integratie gehad en worden WW-ers die al langer een uitkering hebben niet benaderd met uitzicht op werk. Geld om mensen aan het werk te helpen is er te over maar woorden als "zittend bestand" moeten uit de Dikke van Dale worden geschrapt. Onze professionals zijn zich van de kansen bewust en zien het als hun taak hun klanten daarin mee te nemen.

Tijdens de Alternatieve Participatietop is ook de Arbeidsdeskunde Award 2007 uitgereikt. Uit handen van Astrid Joosten en Frans Nijhuis ontving Elly Zeef, directeur van Mind at Work de prijs voor het initiatief Jobcoach op het Schoolplein, waarbij voorkomen wordt dat jongeren met structureel functionele beperkingen een Wajong uitkering moeten aanvragen en direct worden begeleid van school naar werk.





http://www.boaborea.nl