Gemeente Oisterwijk



-1-

Postbus 10101 5060 GA Oisterwijk De Lind 44 5061 HX Oisterwijk


· persbericht

Oisterwijk, 26 november 2007

"Brainwave" voor de Kuiperstraat

Kunstenaar Jan van Munster gaat een kunstwerk maken bij het nieuwbouwproject aan de Kuiperstraat in Oisterwijk. Dit kunstwerk krijgt de naam "Brainwave". Het wordt voor de helft betaald door de gemeente Oisterwijk en voor de andere helft door Woonstichting Stromenland.

Brainwave
Het kunstwerk bestaat uit een 4 à 5 meter hoge, groen gelakte stalen spiraal met onregelmatige bochten, die aan de achterkant 's avonds verlicht wordt. De opgaande lijn, de energie die het kunstwerk uitstraalt en de kleur groen refereren aan de starterswoningen. De gebruikte materialen zijn duurzaam, waardoor het kunstwerk onderhoudsarm zal zijn. De kosten voor ontwerp en uitvoering bedragen in totaal 28.000,-.

Kunstadviescommissie
De kunstadviescommissie, waarvan wethouder Lambert van den Bosch voorzitter is, heeft drie kunstenaars geselecteerd en deze hebben allemaal een schetsontwerp ingediend. De commissie heeft vervolgens het college geadviseerd om te kiezen voor het ontwerp van Jan van Munster. "Zowel de omvang, vorm en thematiek sluiten goed aan bij de locatie en de grote donkere wand van het gebouw wordt mooi benut", was de mening van de adviescommissie.

Kadernota cultuur
In de kadernota cultuur 2005-2009 is kunst in de openbare ruimte genoemd als speerpunt voor beleid. Dit speerpunt is in 2006 uitgewerkt in de beleidsnota Kunst in de Openbare Ruimte Gemeente Oisterwijk (KORO). Hierin staan tien kunstprojecten genoemd, die in de periode 2006-2009 uitgevoerd kunnen worden. Het kunstwerk bij het nieuwbouwproject van starterswoningen op de hoek Kuiperstraat- Nicolaas van Eschstraat in de wijk Waterhoef is er daar één van.

Planning
De presentatie van het definitieve ontwerp voor de kunstadviescommissie staat gepland voor maandag 10 december 2007. Als dit dan wordt goedgekeurd, kan Jan van Munster aan de slag. Waarschijnlijk is het kunstwerk dan klaar eind februari. Er wordt dan nog een moment gepland waarop het kunstwerk wordt onthuld.


-2-


----------einde persbericht----------

Noot van de redactie
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u terecht bij Barbara Hooijmaijers, tel.013-5291297 of stuur een mail naar communicatie@oisterwijk.nl