Ministerie van Financiën

Reactie op artikel in NRC Handelsblad

nieuwsbericht | 27-11-2007 | Directie Voorlichting
* Bezwaarschriften

Op 27 november 2007 is een artikel in het NRC Handelsblad gepubliceerd over problemen bij de Belastingdienst. Dit artikel is een vervolg op het artikel dat zaterdag 24 november in het NRC heeft gestaan. Het artikel richt zich nu vooral op het toezichtsproces van de Belastingdienst. Ook hier geldt dat het artikel niet veel meer bevat dan een opsomming van reeds bekende problemen van de laatste paar jaar; problemen waarover met de Kamer uitgebreid gecommuniceerd is en die ook worden aangepakt.

Bezwaarschriften

Het is volstrekt onjuist dat de Belastingdienst heeft overwogen bezwaarschriften collectief gegrond te verklaren. Dit individuele idee is intern vanuit regio Haaglanden wel ooit geopperd maar in Belastingdienstbreed overleg is onmiddellijk besloten altijd inhoudelijk te toetsen, nu en in de toekomst. Dat geldt ook voor Haaglanden.
Er is een steeds wisselende voorraad van ca. 90.000 te behandelen bezwaarschriften inkomstenbelasting/vennootschapsbelasting. De voorraad loopt licht terug over de laatste drie jaren: van ruim 100.000 in 2004 naar 90.000 in 2006. Iets anders zijn de behandeltijden; de Belastingdienst streeft er naar alles binnen de wettelijke termijnen af te doen; over 2006 lukte dat voor 90%. De Belastingdienst Haaglanden heeft een zogenaamd aanvalsplan om de afhandeling van de voorraad bezwaren te versnellen. Als uitgangspunt geldt daarbij dat het voordeel van de twijfel - indien de Belastingdienst de kansen op succes op minder dan 50% inschat (tot en met de Hoge Raad)- aan de belastingplichtige wordt gegeven. Het percentage aan toegewezen bezwaarschriften onder het aanvalsplan slechts met 0,1 procentpunt is gestegen. Het effect van dit plan is dus positief; de doorlooptijd wordt verkort terwijl het percentage toegewezen bezwaarschriften nagenoeg ongewijzigd blijft.


* Laatst aangepast: 27-11-2007