Gerechtelijke organisatie

Technische vrijspraak bouwzaak

Den Haag 27 november 2007 - De strafkamer van het Gerechtshof `s-Gravenhage heeft vandaag een bedrijf in de zogenaamde Bouwfraude-affaire vrijgesproken. Dit bedrijf was het enige bedrijf dat zijn hoger beroep had gehandhaafd. Het gaat om een vrijspraak op technische gronden. De vervolging was geconcentreerd op deelname in een egalisatiefonds. In dit fonds werden eens per jaar vorderingen en schulden verrekend tussen aannemers.

Het hof heeft de verbinding tussen dat fonds en een verboden vooroverleg en prijsafspraken, op de wijze zoals het verwijt in de tenlastelegging was geformuleerd, niet bewezen geacht.

Het hof vond het niet aannemelijk dat het oogmerk van de in de tenlastelegging genoemde egalisatiefondsen gericht was op het opzettelijk overtreden van artikel 15 WEM (waarin tot 1998 het verbod op prijsafspraken stond) en oplichting. Het bewijsmateriaal dat het openbaar ministerie had aangedragen is daarvoor ontoereikend, aldus het hof (zie BB8760).

Vrijspraak voormalig controller
Vandaag is ook een voormalig controller van deze B.V. door de strafkamer van het hof in Den Haag vrijgesproken. Het hof oordeelde dat niet aannemelijk is geworden dat de verdachte, in zijn positie als Hoofd Financiën en Administratie, iets te maken had met de in de tenlastelegging genoemde aan de besloten vennootschap verweten gedragingen (zie BB8756).

Rechtbank en eis in hoger beroep
In beide zaken gaat het om feiten uit de jaren 1990. In eerste aanleg had de rechtbank aan de B.V een geldboete opgelegd van EUR 45.000,- en aan de controller een geldboete van EUR 3.500,00. Het openbaar ministerie heeft in hoger beroep deze zelfde geldboetes geëist. Zowel het openbaar ministerie als de beide verdachten hadden hoger beroep ingesteld.

LJ Nummers

BB8756
BB8760

Bron: Gerechtshof 's-Gravenhage Datum actualiteit: 27 november 2007 Naar boven