Partij van de Arbeid

Tweegesprek Scheffer-Vogelaar

27-11-2007 03:09

Maandag 26 november debatteerden PvdA-minister Ella Vogelaar en publicist en hoogleraar Grootstedelijke Problematiek Paul Scheffer met elkaar. Scheffer kan zich in veel zaken uit de onlangs gepresenteerde integratienota van de minister vinden, maar vindt wel dat een Integratienota over meer moet gaan dan alleen concrete beleidsinitiatieven.

Het debat
Op maandag 26 november vond in het Geldmuseum in Utrecht het langverwachte debat plaats tussen PvdA-minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar en publicist en hoogleraar Grootstedelijke Problematiek Paul Scheffer. Zeven jaar geleden publiceerde Paul Scheffer zijn geruchtmakende essay 'Het multiculturele drama'. Dat was het begin van een zoektocht naar de verschillende aspecten van immigratie en integratie. De weerslag daarvan is zijn recent verschenen boek 'Het land van aankomst'.

Minister Vogelaar presenteerde op 13 november 2007 haar Integratienota Zorg dat je erbij hoort. Ze deed dat in het besef dat in het integratiebeleid de komende jaren beslissende stappen moeten worden gezet. Aan autochtone én aan allochtone kant is er groot onbehagen over integratie. Het tweegesprek stond onder leiding van Eberhard van der Laan.

Integratieprobleem twee kanten
Net als bij de presentatie van haar Integratienota benadrukte Vogelaar ook nu dat het integratieprobleem twee kanten heeft. Allochtonen hebben last van de verharding in de samenleving. Autochtonen vinden de snelle veranderingen en de steeds zichtbaardere islam bedreigend. Haar hoofdboodschap: iedereen in dit land moet zich aangesproken en uitgedaagd voelen. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen positie.

Het boek van Paul Scheffer heeft haar denken over migratie en migratieproblemen verscherpt. Als je de geschiedenis van de diverse migratieprocessen leest, dan krijg je een goed beeld van de problemen die deze migratieprocessen altijd met zich meebrengen.

Vogelaar vindt wel dat Scheffer strenger is dan zij als het gaat om het afremmen van het huidge migratiebeleid. Dankzij de wet Cohen en de eisen die we bijvoorbeeld stellen aan huwelijksmigranten, hebben we te maken met een forse terugloop van het aantal migranten. Die terugloop wordt nog groter als ook de effecten van het inburgeren in het land van herkomst duidelijk worden.

Gemis aan visie en symbolische debatten
Scheffer waardeert het dat de minister in haar Integratienota heeft geprobeerd duidelijk te maken dat migratie veel gevoelens van onbehagen veroorzaakt. Hij ondersteunt veel beleidsinitiatieven uit de nota die hij bestempelt als duidelijk sociaal-democratisch met de aandacht voor onderwijs, wijken en de nadruk op emancipatie.

Wel vindt hij dat een Integratienota over meer moet gaan dan alleen concrete beleidsinitiatieven. Scheffer mist in de nota aandacht voor de symbolische debatten, die veel mensen bezighouden. Waarom bijvoorbeeld geen visie van de regering over de dubbele nationaliteit? Over de normen en waarden die wij van migranten verwachten, maar ook de wedervraag welke normen en waarden we dan zelf nastreven?

De kritiek van Vogelaar dat hij een strenger migratiebeleid voorstond bestreed hij. De Nederlandse overheid schiet juist te kort als het gaat om het naar ons toehalen van kennismigranten. Mijn grootste zorg is de steeds groter wordende roep vanuit het bedrijfsleven om laag geschoolde arbeidskrachten binnen te halen van buiten de EU. We hebben in ons land, maar zeker ook in Europa zoveel laaggeschoolde arbeidskrachten die nu aan de kant staan dat als we die niet aan het werk krijgen hele generaties de boot gaan missen.

Invulling opdrachten commissie Vreeman
Op het PvdA-congres van 6 oktober 2007 hebben de PvdA leden het nieuwe partijbestuur opgedragen om invulling te geven aan de aanbevelingen van de commissie Vreeman. Eén van de inhoudelijke themas zoals verwoord in het rapport Vreeman gaat over de nieuwe sociale kwestie, die draait om de verhoudingen tussen oude en nieuwe Nederlanders. Dit debat was de eerste van een serie.