Provincie Utrecht

Vaststelling financieel toezicht op de gemeenschappelijke regelingen in 2008

27-11-2007 -

Gedeputeerde Staten hebben als wettelijke taak de financiële situatie van de Utrechtse gemeenschappelijke regelingen - samenwerkinsverbanden tussen gemeenten - te controleren. Van deze 22 regelingen is er één onder preventief , dat wil zeggen indringend, geplaatst. Het instellen van preventief toezicht is een voorzorgsmaatregel. De prognose is dat voor het einde van het jaar dit proces van extra toezicht is afgerond.

Drie gemeenschappelijke regelingen hebben de begroting niet tijdig gepresensteerd. Bij twee van de drie is deze overschrijding zodanig gering dat er geen consequenties aan verbonden zijn. Met het bestuur van samenwerkingsorganisatie tussen de gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren is overleg geweest. Deze organisatie zit nog in een aanloopfase en heeft toegezegd dat volgend jaar de stukken tijdig aangeleverd zullen worden.

De overige regelingen zijn financieel gezond en hebben de begroting en jaarrekening tijdig ingezonden aan Gedeputeerde Staten.

De grondslag, het algemene kader van het financiële toezicht, is te vinden in de Gemeentewet. Het financiële toezicht richt zich op de beoordeling van de begroting en jaarrekening van de gemeenschappelijke regeling. Het doel is het bevorderen van een gezonde financiële situatie, wel met als uitgangspunt dat de deelnemende gemeenten een eigen verantwoordelijkheid hebben. De toezichthouder reageert op risico's die tot financiële ontsporingen kunnen leiden en daarmee tot een structureel financieel onevenwichtige situatie.

Meer informatie: Mariette Hilkemeijer, telefoon 030 258 2015