Gemeente Ede

nummer 243 / Ede, 27 november 2007

Gemeentearchieven Ede en Barneveld werken samen

De gemeentearchieven van Ede en Barneveld gaan op 1 december 2007 een samenwerking aan. Op termijn kan deze samenwerking leiden tot een gezamenlijke archiefzorgorganisatie op de West-Veluwe. De gemeentearchivaris van Ede, Peter van Beek, wordt ook benoemd tot gemeentearchivaris van Barneveld. Dit is voorlopig voor een periode van vijf jaar afgesproken.

Binnenkort ondertekenen de gemeente Ede en Barneveld een intentieovereenkomst en een dienstverleningsovereenkomst om deze samenwerking mogelijk te maken. De afgelopen jaren zijn er regelmatig contacten geweest om de mogelijkheden te onderzoeken. Voor de komende jaren wordt veel meerwaarde verwacht in het gezamenlijk optrekken van beide diensten. Het vertrek van de huidige gemeentearchivaris van Barneveld, de heer Gerjan Crebolder, is een natuurlijk moment om de samenwerking te laten ingaan.
In de komende jaren zal worden gezocht naar nieuwe samenwerkingspartners in de regio. Door deze gewenste schaalvergroting kan actief vorm worden gegeven aan een kwaliteitsverbetering. Voor geĂŻnteresseerden is het ook makkelijker als de archieven van meerdere gemeenten gecombineerd te raadplegen zijn.
De meerwaarde voor beide archiefdiensten ligt vooral in een gezamenlijk uitgevoerd archiefbeleid en de gezamenlijke uitvoering van de publieke dienstverlening op beide locaties.
De Edese gemeentearchivaris Peter van Beek is sinds 2004 ook archivaris van de gemeente Scherpenzeel.

---