Gemeente Ede

nummer 240 / Ede, 27 november 2007

Nog voor de Kerst teruggave aan inwoners gemeente Ede Overschot afvalstoffenheffing

Dit jaar houdt de gemeente Ede geld over bij het huishoudelijk afval. Dit geld wordt nog voor de Kerst teruggeven aan huishoudens die in 2007 afvalstoffenheffing betaalden. Meerpersoonshuishoudens krijgen 47 en éénpersoonshuishoudens 39 terug. In totaal gaat het om 1,8 miljoen euro.

Alle belastingbetalers die recht hebben op vermindering, in totaal 40.000 huishoudens, krijgen eind deze week een brief van de gemeente waarin staat hoe de terugbetaling geregeld is.
Het overschot is mede te danken aan de inzet van de inwoners die het afval beter scheiden. Daarnaast vielen de kosten voor de inzameling en verwerking lager uit dan was geraamd. De gemeente is blij dat het afval beter gescheiden wordt en hoopt dat deze trend de komende jaren doorzet. Zo wordt de nieuwe papiercontainer ook goed gebruikt. Dit zorgt voor een beduidend betere oud papierscheiding. Het chippen van de containers, waarbij containers zonder chip niet meer worden geleegd, heeft ook bijgedragen aan de lagere kosten. Door deze ontwikkelingen kan de afvalstoffenheffing in 2008 op hetzelfde niveau blijven en wordt dus niet verhoogd.

Terugbetaling
Het is niet de bedoeling dat de gemeente geld overhoudt aan de afvalstoffenheffing, want die moet kostendekkend zijn. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders van Ede dinsdag besloten om het ontstane overschot van dit jaar terug te geven aan de belastingbetaler.
Mensen die de aanslag 2007 al helemaal betaald hebben, krijgen voor de Kerst een bedrag van 47 of 39 op hun rekening gestort. Is de aanslag nog niet helemaal betaald, dan wordt dit verrekend met het openstaande bedrag. Blijft er dan nog geld over, dan wordt dat uitbetaald. Mensen met automatische incasso zullen in november al op hun bankafschrift zien dat het incassobedrag lager is dan in de voorgaande maanden.
---